Katıldığı Yemek Yarışmalarından Derece Almadan Dönmüyor

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan Melahat Coşkun, katıldığı tüm yemek yarışmalarından derece ile dönüyor.

Katıldığı Yemek Yarışmalarından Derece Almadan Dönmüyor
Kısa sürede Trakya’nın tanınmış aşçılarından olan Melahat Coşkun son zamanlarda aldığı derecelerle adından söz ettiriyor. Yemek yapmanın bir aşk olduğunu kaydeden Coşkun, "Lüleburgaz’ın yerlisiyim. Evli ve 2 çocuk annesiyim ve Alpullu Şeker Fabrikası’ndan emekli memurum. Kendimi bildim bileli mutfakta yemek yapıyorum. Babam Trakya’nın tanınmış açılarından, Sabri Usta lakabıyla tanınıyor. Emekli olduktan sonra Antalya’ya yerleştim ve orada 2,5 yıl girişimcilik yaptım. Antalya’da ev yemekleri üzerine bir restoran işlettim. Antalya’da ’Trakyalı aşçı’ olarak tanınıyordum. Lüleburgaz sevgisi ağır bastığından dolayı gerdi döndüm. Babamda kendi dedelerinden gelen mutfak ve yemek sevgisi var. Babam tüm Cumhurbaşkanlarına yemek yaptı. 2 yıl önce babamı kaybettik. Benim ağabeyim de aşçı, iki yeğenim ve bir oğlum da aşçı. Hepsi Türkiye’nin tanınmış şeflerinden. Bizim ailemizde yemek yapmak bir aşk. Benim için yemek yapmanın saati yok. Gece 2’de ve 3’te kalkıp yemek yaptığım zaman oluyor" dedi.



"Lüleburgaz’da bir ilki yapıp Aşçılık Kursu’na başvuru yaptım"

Kazandığı madalyaların hikayesini anlatan Coşkun, "6 yıl önce maddi imkansızlıklar yaşadım, evimizi kaybettik. Bu süreçten sonra zorlu bir dönem başlamış oldu. Bu zorlu ve üzüntülü süreçte babamın rahatsızlığı baş gösterdi. Babam vefatından 15 gün önce beni karşısına aldı. Ellerimi tutup pes etmemi söyledi.

Aşçılık mesleğini yapmamı söyledi.

Bu konuşmadan sonra ben aşçılık belgesi almak için başvurularımı yaptım. Lüleburgaz’da bir ilki yapıp Aşçılık Kursu’na başvuru yaptım. Daha önce Lüleburgaz’da Aşçılık Kursu açılmamıştı. O dönemki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazdım. Mektubumda başımdan geçen olayları yazdım" ifadelerini kullandı.

"Yarışmalar sonucunda hüznüm sevince dönmeye başladı"

Coşkun, "Mektup geldikten kısa bir süre sonra kurs açıldı ve kursa başladım. Benimle birlikte birçok arkadaşım SODAM’da açılan kursa başladı.

Daha sonra Aşçı Yardımcılığı Kursu’na gittik ve bu kursu Lüleburgaz Öğretmen Evi’nde tamamladım. Daha sonra çeşitli yarışmalara davet edildim. Yarışmalara ‘Şef’ kategorisinde katlıyorum. Yarışmalara katılıp başarılar elde etmeye başladım. Kendimi yarışmalara verdim. İlk yarışma Kırklareli’nde 2015 yılında yapılan uluslararası bir yarışmaydı. Ben bu yarışmadan altın madalya ile Lüleburgaz’a döndüm. Ondan sonraki süreçte yarışmalara katılmaya devam ettim. Bu yarışmalar benim hayatım oldu. Yarışmalar sonucunda hüznüm sevince dönmeye başladı.

Bu yarışmalarda Trakya’yı ve Lüleburgaz kentimizi temsil ediyorum" dedi.



"Lakabım Trakyalı Şef Melahat"

Umutsuzluğa kapılmadığını kaydeden Coşkun, "Lüleburgaz sevgim yemek aşkımla birleşti. Bunun neticesinde altın madalyalar gelmeye başladı.

Kurs belgelerinin her kadında olması gerekiyor bence. Hiçbir kadının umutsuzluğa kapılmamasını istiyorum. Her umutsuzluktan bir başarı doğuyor. Azmin zaferi bu. Lakabım Trakyalı Şef Melahat. En son katıldığım Altınoluk 3’üncü Gastronomi ve Yemek Yarışması’nda Kuzu kategorisinde yaptığım ‘Humus Yatağında Kakule ve Kaju Fıstıklı Kuzu İncik’ birincilik, Ege Bölgesi Yemekleri’nde ‘Ekşi Elma Yatağında Kakuleli Kıymalı Enginar Dolması’ ile 2’ncilik, Yöresel Kategoride ‘Ciğer Sarma’ ile 1’incilik aldım" dedi.



"Önemli olan az malzemeyle yemek yapabilmek"

Hedeflerini anlatan Coşkun, "Şimdiki hedefim bir restoran açmak. Bu restoranda kişiye özel yemek yapıp müşteriye sunmak. En büyük isteğim Lüleburgaz’da bir Gastronomi Festivali düzenlenip Lüleburgaz’ın adını dünyaya duyurmak. Aynı zamanda bir yemek kitabı hazırladım ve basımı gerçekleşecek. Önemli olan az malzemeyle yemek yapabilmek. Öncelikle her zaman yanımda olan aileme çok teşekkür ediyorum. Ondan sonra aile dostumuz Avukat Pınar Dündar’a, Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya’ya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin’e, Lüleburgaz Öğretmen Evi Müdürü Hayrettin Özsoy, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İzzet Arslan’a ve beni yalnız bırakmayan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA