10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Fatih Akca, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Akca, mesajında, fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını ifade etti.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivitenin (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını aktaran Akca, şunları kaydetti:

'Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Mayıs, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, iş yeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 'Sağlık için Hareket Et Günü' olarak belirlenmiştir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.'

Kaynak: AA