İlhan Cihaner'den skandal sözler

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner skandal açıklamalar yaptı.

İlhan Cihaner'den skandal sözler
İlhan Cihaner'den skandal sözler
Gazete Duvar'dan İrfan Aktun'a konuşan Cihaner CHP'nin parlamentodan çekilerek sokakta mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Mühürsüz oylare erken tepki müdahale etmeleri gerektiğini ifade eden Cihaner ' Tüm seçmenlerimizi, sandık görevlilerimizi süreçten çekecek ya da yurttaşları sandık mahallerini işgal etmeye çağıracak daha ileri adımlar atmamız gerekirdi.' dedi.

İşte o açıklamalar;

KİŞİSEL HESAPLARA KURBAN EDİLEMEZ

Tüm devlet yapısının çözüldüğü ve iktidarın seçimle değişme ihtimalinin hâlâ var olduğu bu dönemde CHP'nin konumu da parti içi tartışmalar da çok önemli. Ama bu tartışmalar kişisel hesaplara, siyasi disiplinin bir memur disiplin hukuku gibi ele alınmasına kurban edilemez.

MEMUR DİSİPLİN HUKUKU GİBİ

Somut şeylere girmek istemiyorum ama siyasetteki disiplin memur hukukundaki gibi olamaz. Siyasetçiye, memurmuş gibi “mevzuatta şu yazıyor ve senin yaptığın eylem buna aykırı, o halde şu cezaya çarptırılacaksın” denemez.

SÜRECİ İYİ YÖNETEMEDİK


16 Nisan sonrasını iyi yönetemediğimiz açık. Bir kere Hayır mücadelesini sokakta verdiğimiz halde, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının gerçekleştirilme zemini sokak olduğu halde, partinin kurumsal kimliğinin sokakta olmayacağına dair açıklamaları çok yanlış buluyorum. Çünkü böylece, ileride politik özne haline gelebilecek, Gezi sonrası evine çekilmiş ve Türkiye'nin geleceğini oluşturan dinamizmi bir kez daha küstürdük. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Sokak özgürlüktür. 16 Nisan sonrasındaki protestolarda tek bir şiddet hareketi olmadı. Tam da iktidarın yapmak istediği gibi sokağı suçla birleştirmeye çalışan kriminalizasyona yol açmamalıydık. Bizim birincil hatamız buydu.

SANDIKLARI İŞGAL ETMELİYDİK


Mühürsüz oya daha erken tepki göstermeliydik. Mesela tüm seçmenlerimizi, sandık görevlilerimizi süreçten çekecek ya da yurttaşları sandık mahallerini işgal etmeye çağıracak daha ileri adımlar atmamız gerekirdi. Çünkü bu kararıyla YSK, hırsızlığın ölçülebilirliğinin bile önüne geçti.

ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM


Ben CHP'nin içindeki sol ağırlığın uyuyan bir dev olduğunu düşünüyorum. O dev yakında uyanacak. En azından uyanması için ben elimden geleni yapacağım.

PARLAMENTODAN ÇEKİLMELİYİZ


CHP'nin böyle bir mutabakatta yeri yok ve olamaz. Buna en üst düzeyde karşı çıkarız. Bir yandan meşru değil, bu yetkiler babama verilse tanımam diyeceğiz, bir yandan da bu sistemi sindireceğiz! Ben o yüzden parlamentoda bir boykot pozisyonunun alınması gerektiğini düşünüyorum.

SOKAKTA ÇALIŞMALIYIZ


İstifa etmemizin iktidarı bir meşruiyet kaygısına sokmayacağı ve ülkeyi seçime götürmeyeceği belli. Ama iktidar, karşısında mücadele edebileceği bir güç olmazsa boşa düşer. O yüzden onu kendi oyun alanında bırakıp, siyasi sorumluluğu da ona yükleyerek tamamen sahaya çıkmalıyız. Parlamentoda, komisyonlarda, yasa görüşmelerinde kesinlikle bulunmayıp sahada, sokakta çalışmalıyız. Tehdit ve tehlikeleri anlatıp yeni bir Türkiye'nin kuruluşunu şimdiden filizlendirmeliyiz. Aksi halde tutarsız oluruz. Eğer bu meşruiyeti iktidara vermezsek, 16 Nisan sonrası küsen gençliği yeniden yakalayabiliriz.