'Türk Dünyası Ve Enformasyon Alanı' Forumu

Kazakistan'da düzenlenen forumun sonuç bildirgesinde, Türk devletlerinde karşılıklı medya kuruluşları temsilciliklerinin açılması, iş birliği muhtıralarının imzalanması, ortak televizyon kanalı kurulması ve forumun genişletilmesine yönelik önerilere yer verildi AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Tokat: 'Türk devletlerinin birbirleriyle ilgili haberleri kendi ajansları ve yerli kaynaklar üzerinden almaları gerekiyor. Bunu sağlamak için iş birliği alanlarını çoğaltarak birlikte hareket etmenin bir yolunu bulmalıyız' Azerbaycan Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Valiyev: 'Türk dünyası medyasında ortak alfabenin kullanılması önemli. Kazakistan’ın 2025 yılına kadar tamamen Latin alfabesine geçmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kararını hürmetle karşıladık'

Kazakistan'da düzenlenen, Türk Dünyası ve Enformasyon Alanı Uluslararası Gazeteciler Forumu'nun sonuç bildirgesinde, Türk devletlerinde karşılıklı medya kuruluşları temsilciliklerinin açılması, iş birliği muhtıralarının imzalanması, ortak televizyon kanalı kurulması ve forumun genişletilmesine yönelik önerilere yer verildi.

Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından Türkistan kentindeki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde düzenlenen foruma, TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, Güney Kazakistan eyaleti Valisi Janseyit Tuymebayev, TÜRKSOY Uluslararası Teşkilatı Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Anadolu Ajansı Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat, TRT Avaz Koordinatörü Murat Akkoç, Dünya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Sele ve Türk dünyasından gazetecilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Güney Kazakistan eyaleti Valisi Tuymebayev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, 'Türk dünyasında ortak televizyon kurulması ve bu televizyonun Türk dünyası değerlerini yaymak için hizmet etmesi gerektiği' şeklindeki sözlerine atıfta bulundu.

Tuymebayev, ortak televizyon ile Türk devletleri arasında bilgi paylaşımını sağlamanın ve iş birliğinin geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Tokat da Türk devletlerinin birbirleriyle ilgili haberleri kendi ajansları ve yerli kaynaklar üzerinden almaları gerektiğini belirterek, 'Bunu sağlamak için iş birliği alanlarını çoğaltarak birlikte hareket etmenin bir yolunu bulmalıyız.' dedi.

Tokat, Türklerin, Müslümanların, Asyalılar ve Afrikalıların, Batı'nın veya diğer uluslararası egemen güçlerin enformasyon baskısı ve manipülasyonu sebebiyle, zenofobik ve İslamofobik saldırılara maruz kaldıklarına dikkati çekerek, Türk dünyası basın mensuplarının vazifelerinin, evrensel insan haklarını savunmak, bölge ve dünya barışına katkı sağlamak, sorunlu bölgelerde huzur ve istikrarın sağlanmasına, terörün önlenmesine hizmet etmek olduğunu ifade etti.

Türk dünyası gazetecilerinin bir iletişim ağının kurulmasına öncülük edebileceklerini kaydeden Tokat, 'Daha yoğun bir bilgi ve tecrübe paylaşımı için bir başlangıç yapabiliriz.' diye konuştu.

TRT Avaz Koordinatörü Murat Akkoç da ortak televizyon kanalı kurulması noktasında, haber kanalının niteliği, dili, yayın prensipleri, personel yapısı, ulusal kanalların sağlayacağı desteğin ölçüsü, merkezinin belirlenmesi gibi meselelerin aşılması gerektiğine işaret etti.

Azerbaycan Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Akif Valiyev, Türk dünyası medyasında ortak alfabe kullanılmasının önemini vurgulayarak, 'Kazakistan'ın 2025 yılına kadar tamamen Latin alfabesine geçmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in kararını hürmetle karşıladık.' dedi.

Bir gün süren forumun sonuç bildirgesini TWESCO Başkanı Kıdırali okudu.

Bildirgede, ortak televizyon kanalı kurulmasıyla ilgili çalışmalara destek sağlanması, Türk dünyası medya ve yayın kuruluşları arasındaki dostluk ilişkilerini pekiştirmek için kardeş ülkeler arasında temsilciliklerin açılması, medya kuruluşları arasında iş birliği muhtıralarının imzalanması ve forumun genişletilmesi önerileri yer aldı.

Bildirgede ayrıca, ortak kültürü temsil eden Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Manas gibi konularda ortak dizilerin çekilmesi ve yayınlanması, TWESCO himayesinde Türk Dünyası Gazetecileri Dostluk Grubu kurulması önerildi.

Forumda, Dünya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Selen tarafından, Kazakistan'ın eski Ankara Büyükelçisi ve Güney Kazakistan Valisi Tuymebayev'e Türkiye-Kazakistan ilişkilerine sağladığı katkı nedeniyle '2016 Yılının En İyi Büyükelçisi' ödülü verildi.

NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe, Yeniçağ gazetesi yazarı Doç. Dr. Kürşat Zorlu, Azerbaycan Discovery Dergisi baş editörü Aida Eyvazova ve Kazinform Kazakistan Devlet Ajansı Müdürü Askar Umarov'a da TWESCO'nun 'İsmail Gaspıralı Medya Ödülü' takdim edildi.
Kaynak: AA