Polatlı Darbe Girişimi Davasında 14 Sanık Savunma Yaptı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylar nedeniyle 245'i tutuklu 330 sanık hakkında açılan davanın bugünkü duruşmasında 14 sanık savunma yaptı

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin 245'i tutuklu 330 sanık hakkında açılan davanın bugünkü duruşmasında 14 sanık savunma yaptı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen duruşmaya sanık, sanık yakınları, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan sanık eski Hizmet Birlik Komutanı Topçu Üsteğmen Mesut Yurtseven, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da gece eğitimi yapılacağı bilgisini aldığını söyledi.

Yurtseven, saat 21.30'da harekat merkezinde eski 58. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün'ün komutasında, birlik komutanlarının da hazır bulunduğu bir toplantı icra edildiğini belirterek, Aygün'ün, 'Sıkıyönetim ilan edildi, beni de Polatlı sıkıyönetim garnizon komutanı yaptılar.' dediğini aktardı.

Aygün'ün toplantıdaki birlik komutanlarına görev dağılımını gösteren listeler dağıttığını anlatan Yurtseven, Gölbaşı-Ankara çevre yolunun güvenliğini alması için kendisine de bir liste verdiğini kaydetti.

Yurtseven, 'Listede ismi bulunan askerler benim birliğimden değildi, bunların bir kısmı er ve erbaştı. Toplantıda konuşulanlardan sonra bu bölgede, olası bir terör saldırısına karşı güvenlik önlemi alacağımızı düşündük.' iddiasında bulundu.

Harekat merkezinden ayrıldıktan sonra Aygün'ün emri üzerine Yüzbaşı İsmail Kanal'dan içinde telsiz olan bir araç istediğini ifade eden Yurtseven, 'Bu araçları Yüzbaşı Kanal'ın tahsis edeceği söylemişti. İçinde telsiz var diye verilen bu araç, mühimmatı olmayan, boş bir fırlatma aracıydı.' ifadelerini kullandı.

Birlikten ayrıldıktan sonra Polatlı kavşağına geldiklerini, burada yolda polis ve halktan tepki görmediklerini savunan Yurtseven, bir zaman sonra Cüneyt isimli bir astsubayın kendisini arayarak, Tugay Komutanı Aygün'ün emirlerini aktardığını söyledi.

Yurtseven, şöyle devam etti:

'Cüneyt astsubay telefondan bana 'Tugay komutanının emridir. Yolda barikat görürseniz, durmayın geçin. Polis çıkarsa da ikna etmeye çalışın, izin vermezseler, havaya ateş edin' dedi. Bu emrin kanunsuz olduğunu anlayınca araçları durdurdum. Daha sonra yanımıza gelen vatandaşlar, darbe girişiminin olduğunu bilgisini verdi. Bunun üzerine Tugay Komutan Yardımcısı Albay Selçuk Serhat Pesek'i aradım, durumu anlattım. O da bana yerimizde kalmamız gerektiğini, geri gelmek için halkı ikna etmemizi söyledi.'

Halkı yatıştırmak için yoğun bir çaba sarfettiğini kaydeden Yurtseven, vatandaşlara darbe girişimine alet olmayacaklarını, kışlaya geri dönecekelerini söylediğini ileri sürdü.

Bunun üzerine halkın sakinleşmeye başladığını dile getiren Yurtseven, 'Ancak gruptaki birkaç kişi bizim Ankara'ya gideceğimizi söylüyordu. Bunun üzerine ben de 'İnanmıyorsanız araçların lastiklerini patlatın' dedim. Lastik patlatma meselesi de budur.' savunmasını yaptı.

İlerleyen saatlerde kendisini polis amiri olarak tanıtan sivil giyimli birinin bulundukları yere geldiğini, söz konusu kişiye yaşadıklarını anlattığını bildiren Yurtseven, 'Hiç kimseye zarar vermeden polislerin gelmesini bekledik. Kendi isteğimizle, kimseye zorluk çıkarmadan silahlarımızı teslim ettik. FETÖ bağlantım yoktur, bu yöndeki suçlamaları kabul etmiyorum.' dedi.

Sanıklardan Ali Dilmen, Önder Ambarcı, Hacı Duz, Gökhan Gürkan ve Hüseyin Işık da savunma yaptı.

Davanın yarınki duruşması sanık savunmalarıyla devam edecek.

,

Kaynak: AA