'Yazlık değil ömürlük sevin'

Güney Ege'nin gözde turizm merkezi Marmaris'te, tatilcilerin dönerken hayvanları sokağa terk etmesi yüzünden kedi ve köpek barınaklarının tamamının dolduğu, sokaklarda 20 bin kedinin yaşadığı belirtildi.

'Yazlık değil ömürlük sevin'
Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezinde yaklaşık 500 köpeğin, 200 kedinin barındığı ve kapasitenin tamamen dolduğu kaydedildi.

Aşırı yoğunluk nedeniyle barınağa ilave bölümler yapılmasına rağmen fiziki kapasitenin yetersiz kaldığı bildirildi.

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın tatile gelenlerin, giderken hayvanlarını sokağa terk etmesinin, kedi ve köpek barınaklarının tamamen dolmasına yol açtığını söyledi.

Marmaris'te kedi kısırlaştırma seferberliği başlattıklarını vurgulayan Kaplan, 'Marmaris sokaklarında yaklaşık 20 bin kedi yaşıyor. Kısırlaştıramazsak ciddi tehlikeler bizleri bekliyor. Veteriner Hekimler Odasından da bu konuda destek bekliyoruz. Özellikle tatilcilerden hayvanları yazlık değil ömürlük sevmelerini bekliyoruz.' dedi.

- 'Köpek edinmek isteyenleri barınağa bekliyoruz'


Marmaris Hayvanları Koruma Derneği (MAHAYKO) Başkanı Veteriner Hekim Gürol Yakal da hayvanların yazın alınıp kışın giderken sokağa terk edildiğini anlattı. Yakal, 'Marmaris'te 6 ay kalıp 6 ay buradan gidenler var. Sezon başında köpek alıp sezon sonunda bırakıp gidiyorlar. Bundan çok muzdaribiz. Bu, köpek popülasyonunun artmasında çok büyük bir etken. Yaz başı köpek alıp yaz sonunda bırakıp giden insanlarla beraber, burada yaşayanların hayvanları da eklenince doğum sayısı artıyor.' diye konuştu.

Barınaktaki köpek sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Yakal, yaklaşık 500 köpek ve 200 kediye bakıldığını ifade etti. Köpek edinmek isteyenleri barınağa davet eden Yakal, 'Köpek almak isteyenler barınağımızdan alsınlar. Aşıları ve kontrolleri yapılan bu köpeklerin alınması diğer köpeklere de iyilik anlamına geliyor. Barınaktan sahiplenilirse biz itaat dersleri de veriyoruz. Barınakta uygun köpek bulmanız mümkündür.' dedi.

- Yıllık 60 ton mama

Marmaris Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Hekimi Bora Deveci de Marmaris Belediyesi tarafından sağlanan 55 ton, bağışlarla birlikte toplam yıllık 60 ton mama tükendiğini anlattı.

Köpekleri sahiplendirirken hiçbir ücret alınmadığının altını çizen Deveci, 'Köpeklerin gerekli bakımlarının sahiplenen kişi tarafından yapılması ile ilgili sözleşme imzalattırıyoruz. Eğer bakım ve beslenmesinde eksiklik görür ya da tespit edersek hayvanı geri alıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA