Yasak Bitene Kadar Köpek Gezdirmek Yasak

Orman ve Su İşleri Tekirdağ Şubesi, av döneminin sona ermesiyle birlikte avlaklarda avcılık yapmanın ve av sahalarında köpek gezdirmenin yasaklandığını bildirdi.

Tekirdağ’da av ve yaban hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleşme dönemi göz önüne alınarak 2016-2017 av sezonunun sona erdirilmesiyle beraber çeşitli yasaklar da başladı.

Orman ve Su İşleri Tekirdağ Şubesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Yaban hayvanlarının biyolojik gelişimlerindeki iklimsel olarak oluşan bölgesel farklılıklar göz önüne alınarak MAK tarafından av hayvanları için belirlenen avlanma süresi 26 Ocak 2017 tarihi itibarı ile tüm bölgelerde sona erdi. Av dönemleri, av ve yaban hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleşme dönemi göz önüne alınarak belirlenmektedir. Marmara Bölgesinde bulunan Tekirdağ’da avcılık 13 Ağustos 2016 tarihinde birinci grup kuşlar ve ikinci grup memeliler ile başlayan av dönemi 26 Şubat 2017 tarihinde sona erdi" denildi.

139 kişiye idari ceza yağdı

2016-2017 av dönemi boyunca Tekirdağ’da 28 genel, 6 devlet avlağı olmak üzere toplam 34 adet avlakta avcıların 29 kuş 6 memeli türü için ’Avlanma İzin Belgesi’ alarak avlandıkları belirtilen açıklamada, "Avlaklarda avcılar tarafından toplam 37 bin 880 defa avlanma kotası alınmıştır. Şube Müdürlüğümüz Av Koruma ve Kontrol Ekiplerince 2 bin 949 avcı denetlenmiş olup usulsüz avcılık yapan 139 kişiye idari işlem uygulanmıştır" denildi.

"Köpek gezdirmek yasaktır"

Av yasağının başlaması nedeniyle av sahalarında köpek gezdirmenin yasaklandığı bildirilen açıklamada, "Yeni av dönemi başlangıcına kadar avlaklarda avcılık yapmak, köpek eğitimi için av sahalarında köpek gezdirmek kesinlikle yasaktır. Av dönemi haricinde avlanan veya av ve yaban hayvanlarını rahatsız edici faaliyetler de bulunanlar idari işlemlere maruz kalacaklarını unutmamalı, en önemlisi de doğaya verecekleri telafisi mümkün olmayan zararlar konusunda bilinçli ve duyarlı olmalıdırlar. Bağ ve bahçeleriyle ürünlerini, sürülerini, kendilerini korumak durumunda olanların avlanma amacı dışında silah taşıma ve bulundurmak istemeleri halinde şube müdürlüklerimizden, istenilen evrakları tamamladıkları halde ürünlerini korumak maksatlı belge düzenlenecektir. Ancak bu belge koruma maksatlı olduğundan avcılık amacı ile kullanılamaz" ifadelerine yer verildi.

2017-2018 av döneminin, Merkez Av Komisyonu tarafından İl Av Komisyonlarından gelen görüş ve öneriler doğrultusunda belirleneceği de öğrenildi.
Kaynak: İHA