Pakistan'da Uluslararası Aman-2017 Deniz Tatbikatı

Umman Denizi’nin kuzeyinde gerçekleşen tatbikat, 37 ülkeden 15 gemi, 2 denizaltı savunma harbi uçağı ve 5 helikopter ile yapılıyor Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tatbikata TCG Gelibolu fırkateyni ile katılıyor.

Pakistan'ın güneyindeki Karaçi kenti açıklarında başlayan ve 4 gün sürecek deniz tatbikatına Türkiye, TCG Gelibolu fırkateyni ile katıldı.

Pakistan Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Uluslararası Aman-2017 Deniz Tatbikatı'nın 'Barış için birlikte” temasıyla başladığı bildirildi.

Açıklamada, Pakistan kıyılarındaki tatbikata aralarında Türkiye, Rusya, ABD, İngiltere ve Çin’in de bulunduğu 37 ülkenin katıldığı belirtildi. Türkiye tatbikata, 20 Ocak’ta Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan yola çıkan TCG Gelibolu fırkateyni ile katıldı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, tatbikatın açılış konuşmasında, ülkesinin Umman Denizi'ndeki güvenliğin sağlanmasında öncü bir rol oynadığını ifade ederek, 'Umman Denizi'nde güvenliği tehdit eden unsurlar hem çok boyutlu hem de komplike bir hal almıştır. Deniz terörizmi, uyuşturucu ticareti ve korsanlık uluslararası bir tehdit oluşturmaktadır.' dedi.

Şerif, ayrıca, diğer ülkelerle deniz güvenliği alanında sağlanacak iş birliğinin, söz konusu tehditlerle mücadele için gerekli bir hal aldığını söyledi.

Pakistan Donanma Komutanı Koramiral Arifullah Hussaini de yaptığı konuşmada, çok uluslu tatbikatın bölge ülkelerinin deniz kuvvetleri arasındaki sorumluluğu ve taktiksel birlikteliğini arttıracağını vurguladı.

Tatbikat, liman ve deniz olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecek. Tatbikatın liman aşaması, gemi ziyaretleri, ikili görüşmeler, makale sunumları ve deniz aşamasına hazırlık aktivitelerinden oluşuyor. Deniz aşaması da top ve DSH roketi atışları, deniz korsanlığı ile mücadele tatbikatı ve denizde ikmal faaliyetini kapsıyor.

İsmini Urducada barış anlamına gelen 'aman' kelimesinden alan tatbikat, 2007 yılından bu yana, iki yılda bir gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA