İzmir'de 'İstinaf Mahkemeleri' Paneli

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, bölge adliye mahkemeleri işleyişi konusunda panel düzenledi.



Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Merkezi'ndeki panelde, kamuoyunda 'i̇stinaf mahkemeleri' olarak bilinen bölge adliye mahkemeleri hakkında konuşan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, bu mahkemelerin ilkelerini benimsediklerini belirterek paneli ülkedeki yargı düzeni üzerinden değerlendireceklerini ifade etti.

Ülkedeki bazı hakim ve savcıların 15 Temmuz'daki darbe girişimini önceden bildiklerine dikkati çeken Eğlenoğlu, 'Ülkemizde anayasal değişiklikle 2010 yılında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) değişti. Bu HSYK tamamı ile paralel yapının güdümünde organize oldu. Bunun neticesinde meşhur davalarda, hakimler ve savcılar soruşturmaları yaparken polisle beraber kol kola yaptılar.' dedi.

Eğlenoğlu, istinaf mahkemelerinin son 10 yıldır gündemde olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'Biz 13 bin üyenin oy kullandığı HSYK'da 88 oy ile HSYK'yı FETÖ'nün elinden aldık. Şu an da HSYK'da her görüşten meslektaşımız var ve bir denge oluşmuş durumda. İstinaf mahkemeleri son 10 yıldır gündemdeydi fakat dile getirilmeye korkuluyordu. İyi ki de dile getirilmedi ve bu atamalar FETÖ zamanında olmadı. Şu an da gururla söylüyorum ki yaklaşık 3 bin 500 hakim ve savcı görevden alındı ve bir çoğu da tutuklandı.'

Yakın zamanda yapılan yasa hakkında da bilgi veren Eğlenoğlu, yasa ile ceza mahkemelerinde 5 yıl, hukuk mahkemelerinde ise 41 bin liraya kadar olan cezaların istinaf mahkemelerinde karara bağlandığını ve Yargıtay'a gitmediğini kaydetti.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi Başkanı Ercan Turan ise istinaf mahkemeleri ile ilgili teorik bilgileri aktararak şunları kaydetti:

'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ceza yargılaması açısından, haklarındaki ceza mahkumiyetlerinin ikinci mahkemeye götürme hakkından söz eder. İstinaf mahkemeleri temel insan hakkı haline gelmiştir. Bu hak uygar hukuk sistemlerinde çok uzun zamandır uygulanmaktadır. Sistemde amaç adil bir sonuca varmaktır.'

İstinaf mahkemeleri arasında İzmir'in ilk sıralarda yer aldığını ifade eden İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Daire Başkanı Ahmet Badalı da görevlerinin istinaf mahkemeleri için çalışma barışını sağlayacak bir ortam sağlamak olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA