Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Merkez Seçim Komisyonu, uluslararası gözlemcileri seçimi izlemeye davet etti.

TAŞKENT – Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, 4 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için uluslararası gözlemcilere davetiye gönderdi.

Merkez Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, 4 Aralık’ta yapılacak seçimleri gözlemci sıfatıyla izlemek üzere AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) İcra Komitesi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Dünya Seçim Organları Birliği’ne (DSOB) resmi davetiye gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, yabancı ve uluslararası gözlemcilerin katılımının, seçim sürecinin açıklık ve şeffaflık ilkelerinin güçlendirilmesine, evrensellik, eşitlik, özgürlük ve gizli oy gibi demokratik seçim ilkelerinin de pekiştirilmesine hizmet edeceği vurgulandı.

Özbekistan'da 29 Mart 2015’te yapılan cumhurbaşkanı seçimini 43 ülke ve aralarında AGİT, BDT, ŞİÖ, İİT ve DSOB gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de olduğu 300’den fazla uluslararası ve yabancı gözlemci izlemişti. AGİT, seçimi izlemek üzere sınırlı sayıda gözlemci görevlendirmişti.

Cumhurbaşkanı adaylarının sadece siyasi partiler tarafından belirlendiği Özbekistan’da, İslam Kerimov’un vefatının ardından 4 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanı erken seçimi için Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, 'Adalat' Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ile Özbekistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev aday gösterildi. Adaylar resmi başvurularını, parti kurultaylarında onaylandıktan sonra Merkez Seçim Komisyonu'na yapacak.

Yasalara göre cumhurbaşkanı seçiminde 35 yaşını doldurmuş ve son 10 yılda ülkede sürekli yaşayanlar aday olabiliyor. Yaklaşık 32 milyon nüfuslu Özbekistan’da aralık ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 21,5 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Kaynak: AA