Mali'de Çatışma

Ülkede ayrılıkçı gruplar arasında çıkan iki farklı çatışmada 14 kişi öldü.

Mali'de ayrılıkçı gruplar arasındaki çatışmalarda 14 kişi yaşamını yitirdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ülkenin kuzeyinde Tinhabu bölgesinde hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) ile ayrılıkçı Ganda Izo grubu arasındaki çatışmada, 8'i Ganda Izo üyesi, 11 kişi öldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir GATIA lideri, saldırıya uğradıkları için karşılık vermek zorunda kaldıklarını belirterek, karşı taraftan 10 kişiyi öldürdüklerini ileri sürdü. Ganda Izo kaynakları ise GATIA grubunun kendilerine saldırdığını iddia etti.

Öte yandan, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketinin (MNLA) Dış İlişkiler Sorumlusu Musa Ag Acharatmane, Nijer sınırına yakın Tankademi bölgesindeki Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) yerleşkesine silahlı kişilerce saldırı düzenlendiğini, çıkan çatışmada 3 saldırganın öldürüldüğünü, çok sayıda saldırganın da yaralandığını bildirdi.

Hükümet yetkilileri ise olaylara ilişkin henüz açıklama yapmadı.

'Ülkenin çocukları' anlamına gelen Ganda Izo grubu, 2010 yıllarında Sevare bölgesi yakınlarında Songhai etnik grubuna bağlı kişilerce oluşturulmuştu.

Ganda Izo, 2012 yılında kendilerini yok sayarak devlet kurmaya çalışan ayrılıkçı MNLA ile sık sık çatışmaya girmişti. Gando Izo'nun eski lideri Amadu Diallo, çatışmalar sırasında yaşamını yitirmiş ve grubun başına İbrahim Dicko geçmişti.
Kaynak: AA