Hazine Müsteşarlığına TSE'den Kalite Belgesi

Hazine Müsteşar Yardımcısı Genç: 'Kamu kurumları, kalite standartlarını uygulamaya merakla başlıyor ancak bunlar süreklilik arz etmiyor. Kurumlar tarafından kalite süreçleri iyileştirilmiyor'

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, kamu kurumlarının, kalite standartlarını uygulamaya merakla başladığını ancak bunların süreklilik arz etmediğini belirterek, 'Kurumlar tarafından kalite süreçleri iyileştirilmiyor.' dedi.

Hazine Müsteşarlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı, 'TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Belgesi'ni almaya hak kazanan ilk kamu idaresi oldu. Bu kapsamda Müsteşarlık Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Genç, son 30 yılda bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin hız kazandığını ifade ederek, gelişmelerin birçok alanda ilkeleri, kuralları ve standartları beraberinde getirdiğini söyledi.

Standartların gerek kamu gerekse özel sektörde insana verilen hizmetin kalitesinin artırılmasına katkı sağladığını vurgulayan Genç, ilkeler, prensipler ve standartların ayrıca insanlığın medeniyet seviyesinin yükseltilmesi için gerekli olduğunu ifade etti.

Kamu kurumlarının, standartları uygulamaya merakla başladığına ancak bunun süreklilik arz etmediğine dikkati çeken Genç, 'Bu standartlar bir defa alınıyor ama kurumlar tarafından ondan sonra kalite süreçleri iyileştirilmiyor.' görüşüne yer verdi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir de Hazine Müsteşarlığında sürdürülebilir bir şekilde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri standartlarının devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, sürekli iyileştirmeye tabi olan uygulamaların tamamen elektronik ortama yansıtıldığını, bilgi ve dokümanların kamuyla paylaşımının sağlandığını ifade etti.

Hazine Müsteşarlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Ömer Cihan da kalite yönetim süreci hakkında bilgi verirken, 'Kalite standartlarına ilişkin kurumsal yaklaşımımızı 10 yıldır devam ettiriyoruz. Başarı hikayemiz burada sonlanmıyor, tam aksine yeni başlıyor. 10 yıl sonra bir başka standartla kurumumuzu bir üst seviyeye çıkarmak istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Kurumların da insanlar gibi, hatasız olmadığına işaret eden Cihan, bu hatayı algılamak ve düzeltmenin önemli olduğunu, kurumlara bu yeteneği kazandırmak istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından TSE Genel Sekreteri Bozdemir, Müsteşar Yardımcısı Genç'e 'TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ni verdi.

-Yeni standartta risk bazlı süreç esas alınıyor

Uluslararası geçerliliği bulunan TSE EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Standardı ilk olarak 1994 yılında yayımlandı, 2000 ve 2015'te revizyonların ardından ISO 9001:2015 Standardı haline geldi. Risk bazlı süreç yaklaşımını esas alan TSE EN ISO 9001:2015, söz konusu revizyonla kalite yönetim sistemi kapsamındaki bütün yönetim sistemlerinin değişen şartlara uyum sağlama kabiliyetini ve diğer yönetim sistemleriyle etkin entegrasyonunu güvence altına alıyor.
Kaynak: AA