Demokratik Kongo'da Yabancı Basın Kuruluşlarına Kısıtlama

Hükümet Sözcüsü Mende: 'Yabancı yayın kuruşlarının sürekli yayın yapmasına karşıyız. Bunlara bir kısıtlama getireceğiz'

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) hükümet, ülkedeki yabancı radyo ve televizyonların yayınlarını kısıtlayacağını duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende, başkent Kinşasa'da düzenlediği basın toplantısında, 'Yabancı yayın kuruşlarının sürekli yayın yapmasına karşıyız. Bunlara bir kısıtlama getireceğiz.' dedi.

Mende, ülkede sayıları 10'u bulan yayın organlarının faaliyetlerine devam edebilmeleri için yerel kuruluşlarla iş birliğine gitmeleri ya da sermayelerini DKC uyruklu vatandaşlarla paylaşmaları gerektiğini söyledi.

DKC'de yayın yapan BM'nin Okapi Radyosu ile Uluslararası Fransız Radyosunun (RFI) yayınlarında 10 gün önce kesinti yapılmıştı. Yetkililer, söz konusu radyoların tarafsız davranmadıklarını ve yanlış bilgiler aktardıklarını öne sürmüştü. Ayrıca bu kesintilerin, muhalefetin düzenlemek istediği ve hükümetin izin vermediği bir gösteri öncesinde yaşanması dikkat çekmişti.

Ülkedeki güvenlik durumunu incelemek üzere hafta sonu görevlendirilen BM Güvenlik Konseyi heyetinde görev yapan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Alexis Lamek, DKC'de siyasi krizin yaşandığı bir dönemde yayınların kesilmesinin güvensizlik ortamına zemin hazırlayabileceğini kaydetmişti.

- Ülkedeki siyasi kriz

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimler ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak bu ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş ancak muhalefetin bir kısmı 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog görüşmeleri ise muhalefet ile iktidar arasında eylülde başlamış ve geçen ay imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi için halk Nisan 2018'de sandık başına gidecek, Kabila seçime kadar iktidarda kalacak ve diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra da bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti oluşturulacak.

Anlaşma şartları gereği Başbakan Augustin Matata Ponyo dün istifa ederek görevi bırakmıştı.

Kaynak: AA