Atatürk'ün Manisa'ya Gelişinin 91. Yıldönümü

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyetin ilanından sonra Manisa'ya gelişinin 91. yıl dönümü törenlerle kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanının ardından Manisa'ya gelişinin 91. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Manisa Garı'ndaki törende trenin temsili karşılanmasının ardından, yöresel kıyafet giymiş öğrencilerin, trenden Atatürk'ü temsilen indirdikleri Türk Bayrağını Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer'e takdim etti.

Manisa Garı’nda açılan Atatürk fotoğrafları sergisinin gezilmesinin ardından törene katılan protokol üyeleri, öğrencilerin taşıdığı Atatürk posteri ve Türk bayrağıyla askeri bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar kortej yürüyüşü yaptı.

Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına Manisa Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve siyasi partilerin çelenkleri sunuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İstiklal harbinde Anadolu'nun her kenti sömürgeci zihniyet tarafından yakılıp, yıkıldığını hatırlatarak Manisa'nın da bu süreçte en çok zarar gören illerden birisi olduğunu vurguladı.

Başkan Ergün, şunları söyledi:

'Düşman, şehri terk ederken, şehri yakarak ayrılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Anadolu'nun Cumhuriyet sonrası durumunu görmek için tüm illerimizi ziyaret ettiği gibi defalarca da Manisa'ya ziyarette bulunmuştur. Büyük lider, 10 Ekim 1925 tarihinde Manisa'da konaklayarak, kent insanıyla kucaklaşmış, coşkulu kalabalığa hitap etmiş, Manisa insanına öğütlerde bulunmuştur. Biz bir oldukça, beraber oldukça, birlik ve beraberliğimize kast edenlere karşı tek yürek oldukça iç ve dış hainler hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklardır. Bunun en büyük örneğini 15 Temmuz'da büyük Türk milleti iç ve dış hainlere göstermiştir.'

Ergün, ayrıca Hakkari Şemdinli'deki terör saldırısında hayatını kaybeden askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileklerinde bulundu.

Daha sonra Atatürk'ün Manisa'ya gelişinde belediye başkanı olan Bahri Sarıtepe'nin kent adına 'Hoşgeldiniz' konuşması ve Atatürk'ün 'cevabi' konuşması okundu.

Törene, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 1.Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, daire müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanındaki çelenk sunma töreni, Büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan stantta protokol üyeleri tarafından 'Nutuk' kitabının dağıtılmasıyla sona erdi.
Kaynak: AA