Orta Vadeli Mali Plan Yayımlandı (1)

Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Mali Plan'a göre 20162018 döneminde ekonomi politikasının temel amacı, makro ekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı düşürüldüğü bir ortamda yapısal reformlar aracılığıyla büyümeyi artırmak ve daha kapsayıcı hale getirmek olarak belirlendi Plana göre, mevcut harcama programları gözden geçirilerek kamu tasarrufyatırım açığı tedrici olarak azaltılacak ve harcamalar özellikle büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarında, teşviklerde, bölgesel kalkınmada, eğitim alanında ve ArGe desteklerinde kullanılacak şekilde önceliklendirilecek.

Gelecek 3 yıllık dönemde ekonomi politikasının temel amacı, makro ekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü bir ortamda yapısal reformlar aracılığıyla büyümeyi artırmak ve daha kapsayıcı hale getirmek olarak belirlendi.

Yüksek Planlama Kurulunun 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Plan'a ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda Orta Vadeli Mali Planın 11 Ekim 2015 tarihinde yayımlanmasına karşın 16 Ekim'de TBMM'ye sevk edilen 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 1 Kasım 2015 tarihindeki genel seçim nedeniyle TBMM'de görüşülmesi ve yasalaşmasının mümkün olamadığı belirtildi.

Orta Vadeli Mali Plana göre, 2016-2018 döneminde ekonomi politikasının temel amacı, makro ekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü bir ortamda yapısal reformlar yoluyla büyümeyi artırmak ve daha kapsayıcı hale getirmek olacak.

Aynı dönemde büyüme stratejisinin makro ekonomik istikrarın güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi ve kurumsal kalitenin iyileştirilmesi şeklinde 5 temel eksene oturtulacağı ifade edildi.

Öte yandan yurtiçi tasarrufları artırmak, özel sektör öncülüğünde yatırım kaynaklı bir büyüme yapısını ve sanayide dönüşümü özendirmek, Ar-Ge'ye daha fazla ağırlık vererek ekonominin rekabet gücünü ve verimlilik düzeyini yükseltmek temel öncelikler olarak belirlendi.

2016-2018 döneminde, maliye politikası, anılan amaç ve önceliklerle uyumlu olarak ekonomik istikrarın desteklenmesine, büyüme potansiyelinin yukarı çekilmesine, yurtiçi tasarrufların artırılarak cari açığın kontrol altında tutulmasına ve fiyat istikrarına yardımcı olacak şekilde uygulanacak. Söz konusu dönemde kamu kesimi borçlanma gereği ve faiz dışı harcamalar kontrol altında tutularak maliye politikasının sürdürülebilirliği gözetilecek, kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımlarının gelecek dönemde de korunması sağlanacak. Mali plana dayalı hazırlanacak merkezi yönetim bütçesinin (2016-2018), kaynakların belirlenmiş temel politika öncelikleri doğrultusunda tahsisi ile etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, 2016-2018 döneminde yapısal reformların mali disiplini destekleyici bir araç olarak kullanılmasına devam edilecek. Mevcut harcama programları gözden geçirilerek kamu tasarruf-yatırım açığı tedrici olarak azaltılacak ve harcamalar özellikle büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarında, teşviklerde, bölgesel kalkınmada, eğitim alanında ve Ar-Ge desteklerinde kullanılacak şekilde önceliklendirilecek.

(Sürecek)
Kaynak: AA