Türkiye'nin Madımağı Tokat'tan

Tokat ve yöresinde doğŸada bolca yetişŸmesinin yanı sıra ekimi de yapılan ve Türkiye'nin bir çok bölgesine buradan gönderilen madımağŸın hasadı başŸladı.

Yöre insanının vazgeçilmezi madımağŸı tarlalarına eken üreticiler, hasat yoğŸunluğŸu yaşŸıyor. MadımağŸın hasadını yapan kadınlar sabah erken saatlerde köylerinden alınarak tarlalara getiriliyor. "Madımak" türküsü eşŸliğŸinde, zaman zaman da eğŸlencelerle hasadına katılan kadınlar, aile bütçelerine de katkıda bulunuyor.

AkşŸama doğŸru servislerle evlerine bırakılan kadınların topladıkları madımaklar, oluşŸturulan havuzlarda yıkandıktan sonra çuvallara doldurularak, sofralarda yerini almak üzere Türkiye'nin hemen hemen her yöresine gönderiliyor.

ǜretici Halil Bayır, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, yıllar önce dedesinin bahçelerine madımak ektiğŸini, kendilerinin de bu bitkinin üretimini sürdürdüklerini söyledi. Tarlalarına yaklaşŸık 40 yıldır madımak ekildiğŸini anlatan Halil Bayır, bu yıl 40 dönüm tarlada madımak ürettiğŸini ifade etti.

- "Yurt dışŸından da talep var"

Her yıl ürettikleri madımadığŸın büyük çoğŸunluğŸunu sattıklarını ifade eden Bayır, "Türkiye'nin birçok iline madımak gönderiyoruz. Kilosu 3 ila 5 liradan yıllık 80 ton madımak satışŸı yapıyoruz" diye konuşŸtu.

Bu yıl hava şŸartlarının madımak için çok elverişŸli olmadığŸını dile getiren Bayır, bu nedenle hasada 1 ay geç başŸlamak durumunda kaldıklarını söyledi. Hasat zamanı tarlalarında 30 kadının günlük 30 lira yevmiyeyle çalışŸtığŸını anlatan Bayır, "Hasatta kadınlar çalışŸıyor çünkü yemeğŸini de kadınlar yaptığŸı için, madımağŸı en iyi onlar biliyor" dedi.

MadımağŸa yoğŸun talep olduğŸunu ifade eden Bayır, şŸöyle devam etti:

"Madımak için gelen talepleri karşŸılamakta zorlanıyoruz. ǜretimimizi arttırmak için çalışŸmalar yapıyoruz. Madımak 1 ayda hasada geliyor. Suyunu düzgün vereceksiniz ve yabancı otlarla mücadele edilmesi lazım. Yılda 7 defa hasat yapıyoruz. İlkbahar döneminde satıyoruz. Yurt dışŸından da talep var, ancak şŸu anda talepleri karşŸılayamıyoruz. Herkese madımak tohumunu veriyoruz."

- Vitamin yönünden zengin

GaziosmanpaşŸa ǜniversitesi (GOǜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ǜyesi Prof. Dr. Hüseyin ǖnen, madımağŸın Orta Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Tokat, Sivas, Amasya ve LJorum'da yoğŸun olarak tüketilen bir besin olduğŸunu söyledi.

MadımağŸın kar örtüsü kalktığŸında yeşŸeren bitkilerin başŸında geldiğŸine işŸaret eden ǖnen, yörede asırlardır kışŸtan çıkan insanların yeşŸile özlemini madımak sayesinde giderdiğŸini anlattı.

Yöre halkının hayatında önemli yer tutan madımadığŸın vitamin bakımından zengin bir bitki olduğŸunu vurgulayan ǖnen, ''Madımak, içerdiğŸi organik asitler nedeniyle hafif ekşŸi bir tada sahip. Fenolik maddeler ve vitamince zengin bir bitki. Nitekim yörede başŸta bahar yorgunluğŸu olmak üzere pek çok derde çare olarak görülür. Gıda olarak tüketilmesi yanında yörede idrar artırıcı etkisinin olduğŸuna, böbrek taşŸlarını düşŸürmede ve şŸeker hastalığŸına karşŸı faydalı olduğŸuna, haşŸlanan madımaktan elde edilen suyun bebeklerin yüz ve vücutlarında oluşŸan isiliğŸi giderdiğŸine inanılmaktadır" diye konuşŸtu.

Madımakla aynı cinsten yer alan bazı bitkilerin de madımak gibi tüketildiğŸini anlatan ǖnen, ancak yabani madımak ya da kara madımak olarak adlandırılan türlerin madımakla aynı tadı vermediğŸini söyledi.

Kaynak: AA