Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Tülay Açıklaması

"FIDE yönetiminde tüm üyelerin ortak görüşü, Kirsan Ilyumzhinov'un görevi devretmesinin en doğru karar olduğu yönündeydi"

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) yönetimindeki üyelerin, Başkan Kirsan Ilyumzhinov'un görevi bırakmasından yana olduğunu söyledi.

Tülay, AA muhabirine, Kirsan Ilyumzhinov'un görev ve yetkilerini devrettiği FIDE Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaşananları değerlendirdi. Tülay, Ilyumzhinov'un, hakkındaki iddialarla ilgili detaylı bir açıklama yapmadığını belirleterek, "Ilyumzhinov, toplantıda yaptığı konuşmada, çok da özele girmeden iddialara değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, konuşmalarında kendisinden bahsettiğini, ancak bu iddiaların doğru olmadığını dile getirdi. ABD Hazine Bakanlığı ile ilgili gelişmelere de değinen Ilyumzhinov, konuyla ilgili hukuki süreç başlatacağını da sözlerine ekledi" diye konuştu.

Ilyumzhinov'un yetkilerini devretmesiyle ilgili oylama yapılmadığını anlatan Tülay, "Zaten genel olarak FIDE yönetiminde tüm üyelerin ortak görüşü, Kirsan Ilyumzhinov'un görevi devretmesinin en doğru karar olduğu yönündeydi. Bu sürecin FIDE'ye zarar vermemesi noktasında en doğrusu da buydu" ifadelerini kullandı.

Tülay, FIDE Başkanının 3 yıl süreyle göreve getirildiğini ve tüzükte yetki devriyle ilgili herhangi bir süre kısıtlaması bulunmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bir de Rusların meşhur satranç ustası var. O da bu yarışın içinde" sözleriyle DAEŞ ile petrol ticareti yaptığını ima ettiği Ilyumzhinov, ABD Hazine Bakanlığı tarafından kara listeye alınmasının ardından FIDE İcra Kurulu, Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplanmıştı.

Toplantıda 53 yaşındaki Ilyumzhinov, 1995’ten bu yana yürüttüğü başkanlık görevini, ABD Hazine Bakanlığı ile arasındaki adli süreç sonlanıncaya kadar Yunanistan Satranç Federasyonu Başkanı Georgios Makropoulos’a bırakma kararı almıştı.
Kaynak: AA