Dünyada 2015'Te Afetlerde 18 Bine Yakın Kişi Öldü

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan 2015 yılı 9 aylık Afet Raporu’na (Ocak-Eylül) göre deprem, volkan, heyelan, sel, şiddetli sıcaklık dalgası ve şiddetli kış koşulları gibi afetlerde dünya genelinde 17 bin 797 kişi hayatını kaybetti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından ilki 2013 yılında hazırlanan Dünya Afet Raporu’nun 2015 yılı Ocak/Eylül dönemlerini kapsayan ilk 9 aylık kısmı tamamlandı. Raporun 5 sayfalık özetinde dünya genelinde son 9 ayda yaşanan afetlere ilişkin bilgiler yer aldı.

DEPREMLERDE 9 BİN 273 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı ve İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından hazırlanan raporda, 2015 yılının ilk aylarında 2014 yılında olduğu gibi doğa hareketleri açısından sakin geçecek bir yıl gibi göründüğünü fakat ölü sayısının 18 bine yaklaştığı aktarıldı. 25 Mayıs tarihinde yaşanan 7,8’lik Nepal depremi ile 2015 yılındaki sakin görüntünün bozulduğu ifade edilen raporda, depremde 9 bin 18 kişinin hayatını kaybettiği, 100 binin üzerinde insanın yaralandığı aktarıldı. 500 bin evin yıkıldığı, 264 bin evin ise hasar gördüğü depremde 384 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtildi.

“AŞIRI SICAKLAR YÜZÜNDEN 5 BİNE YAKIN İNSAN ÖLDÜ”

Son yıllardaki genel tabloya bakıldığında şiddetli jeolojik afetlere rağmen meteorolojik afetlerin daha sık ve daha ölümcül olduğunun görüldüğü belirtilen raporda, 40-45 dereceyi aşan aşırı sıcakların Hindistan, Pakistan, Fransa, Mısır ve İtalya’da milyonlarca insanı etkilediği ve 4 bin 704 insanın hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda, "Küresel iklim değişimine bağlı bu afetler için artık mega-fırtınalardan, aşırı kış koşullarından, sellerden ve sayısı ülkemizde hızla artan hortumlardan söz etmeye başladık. Hortumlar da dâhil olmak üzere şiddetli fırtına olaylarında binin üzerinde insan kaybettik. Bu açıdan bakıldığında gelecek için pek parlak söylemlerde bulunmak zor” ifadeleri yer aldı.

“TÜRKİYE’DE 26 HORTUM VAKASI GÖRÜLDÜ”

Şiddetli fırtına vakalarının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dönemsel olarak tekrarlandığı bildirilen raporda, dünyadaki şiddetli fırtına olayları sonucu 8’i yurt içinde olmak üzere 603 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. Türkiye’de yaşanan en çarpıcı fırtına olayının 30 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Marmara Bölgesi’nde lodos afetinde yaşandığı aktarılan raporda, saatte 100 kilometre hıza erişen fırtınada ülke genelinde 8 kişinin hayatını kaybettiği ve önemli ölçüde maddi hasar yaşandığı dile getirildi.

Dünya genelinde hortum sayıları konusunda yeterli bilgi bulunmadığı vurgulanan raporda, ABD’de 2015 yılının ilk 9 ayında 896 hortum meydana geldiği, bunlardan ise sadece 495’inin raporlandığı, 472 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda Türkiye’de ilk 9 aylık dönemde 26 hortum meydana geldiği kaydedildi.

TÜİK verilerine göre denizdeki boğulmalarda her yaz 600’den fazla insan hayatını kaybederken, bu kayıpların en az 100’ü çeken akıntı nedeniyle oldu.
Kaynak: İHA