Çankırı'nın Kirazı, İtalya'da Pastaları Süslüyor

Eldivan ilçesinde üretilen kirazlar, meyveli çikolata ve pasta süslemede kullanılmak üzere İtalya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Karatatar, AA muhabirine ilçelerinde yıllık yaklaşık bin 200 ton kiraz üretildiğini söyledi.

Bu yıl dolu yağışı ve kötü hava koşulları nedeniyle rekoltenin düştüğünü ifade eden Karatatar, "1959'da ilçe olan Eldivan'da geçmiş yıllarda yerli türlerden Ziraat Bolusu, yerli Bolu, beyaz ve Siyah kiraz üretilirken son yıllarda 0900 ve Napolyon cinsi kiraz üretimi yapılıyor" dedi.

İlçede 40 bin kiraz ağacı bulunduğuna dikkati çeken Karatatar, şöyle konuştu:
"Bu ağaçlardan yıllık ortalama bin 200 ton kiraz üretimi yapılıyor. İlçenin en belirgin ürünü kirazdır. Eldivan'da üretilen yerli kirazlar genelde sanayide kullanılıyor. Yerli kirazların çekirdeği ve sapı çıkartıldıktan sonra yarı mamul şeklinde İtalya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Yaklaşık 400 ton civarında kiraz ihraç ediyoruz."
Karatatar, kirazın çeşitli alanlarda kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"İtalya ve diğer ülkelere ihraç edilen kirazımız buralarda genelde meyveli çikolata, likör ve meyveli pasta yapımında kullanılıyor. 'Beğeniyle tüketiliyor' diye düşünüyorum. Türkiye'de kalan kirazlarımız ise daha çok sofralık olarak tüketiliyor. Aroması ve lezzetiyle kirazımız ülke genelinde de sevilerek tüketiliyor. İhraç dışında kalan kirazlarımız sofralık tüketilmesi için çevre illere satılıyor."
Kiraz üretimini artırmak istediklerini vurgulayan Karatatar, "Eldivan Belediyesi, Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği, Sulama Kooperatifi ve Devlet Su İşleriyle kapalı sulama ve damlama sulama yöntemi konusunda çalışıyoruz. Bölgede sulanabilir alanları artırarak kiraz ekimini ve kiraz üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA