Karadeniz Kalkınma Kurultayı Çorum'da Yapılacak

Karadeniz'in Özelliklerini Koruma Derneği (KÖK) Başkanı Murat Karayalçın, 6. Karadeniz Kalkınma Kurultayı'nın Çorum'da gerçekleştirileceğini belirterek, "Her yıl, bir Karadeniz ilimizde kurultayı topluyoruz. Burada o ilimizin öne çıkmış projelerini ele alıyor, o ilimizin tanıtılması amacıyla önem taşıyan kültürel özelliklerini paylaşıyoruz" dedi.

KÖK Genel Sekreteri Erol Zihni Gürsoy ve CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse ile kente gelen Karayalçın, ekim ayında gerçekleştirilecek kurultay öncesi çeşitli temaslarda bulundu.
İlk olarak Vali Sabri Başköy'ü ziyaret eden Karayalçın, kurultayla ilgili bilgi verdi.
KÖK'ün çalışma alanının 18 Karadeniz ilini kapsadığını ifade eden Karayalçın, "Karadeniz olarak adlandırılan bölgedeki illerimizin tümünü kapsayan bir anlayış çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her yıl, bir Karadeniz ilimizde kurultayı topluyoruz. Burada o ilimizin öne çıkmış projelerini ele alıyor, o ilimizin tanıtılması amacıyla önem taşıyan kültürel özelliklerini paylaşıyoruz" dedi.

Karayalçın, daha önceki kurultayların Samsun, Trabzon, Rize, Kastamonu ve Zonguldak illerinde yapıldığını, bu yıl da İç Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Çorum'u seçtiklerini ifade etti.

- "Çorum, sanayileşme atılımlarıyla Türkiye'de kabul görmüş bir ilimiz"
Birleşmiş Milletler'in 31 Ekim tarihini Dünya Karadeniz Günü olarak nitelendirdiğini, bu nedenle dernek olarak kurultay için 31 Ekim tarihini belirlediklerini vurgulayan Karayalçın, "Karadeniz'in kirliliğinin önlenmesi amacıyla hazırlanan uluslararası bir sözleşme Bükreş'te 31 Ekim'de imzalanıyor. Birleşmiş Milletler de 31 Ekim'i Dünya Karadeniz Günü olarak niteliyor. Bu, Türkiye'de pek bilinmiyor. Karadenizliler de bilmiyor. Biz de o günü tanıtalım diye kurultaylarımızı 31 Ekim'de yapıyoruz. Bu yılki kurultayımızı da Çorum'da yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Kurultay konusunu "sanayileşme" olarak belirlediklerini ifade eden Karayalçın, "Çorum'un sanayileşme alanında önemli bir atılım yaptığı düşüncesindeyiz. Türkiye'de böyle bir kabul var. Çorum gerçekten sanayileşme alanında fark yarattı. Bu bölgede komşu iller değil de niye Çorum bu sıçramayı yapabildi, bu önemli bir konu. Bunu tartışmak istiyoruz. Buradaki deneyimi başka illere taşımak uygun olur diye düşünüyoruz" dedi.

- "Sanayicimiz Merzifon Havalimanı'nda Çorum isminin de yer almasını istiyor"
Vali Başköy de Karadeniz Kalkınma Kurultayı'na Valilik olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, bu vesile ile Çorum'un da tanıtımının yapılmasından büyük bir mutluluk duyacaklarını dile getirdi.
Çorum'un önemli bir sanayileşme ve müteşebbis ruha sahip olduğunu vurgulayan Vali Başköy, Çorumlu sanayicilerin yüksek hızlı tren ve Merzifon Havalimanı'nda Çorum isminin de geçmesi konularında öne çıkan taleplerinin olduğunun altını çizdi.
Kaynak: AA