Ahmet Davutoğlu isyan etti

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu 'İskele Sancak' programına konuk olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Taraf gazetesine sitem etti.

Ahmet Davutoğlu isyan etti
Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu 'İskele Sancak' programının bu haftaki konuğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu.

Davutoğlu, Türkiye'nin 2 yıldan beri olumlu bir şekilde yürüttüğü 'Boşnaklara kredi verilmesi' projesini, 'Sırp topraklarını almak için siyasi operasyon' diye nitelendiren Taraf gazetesine sitem etti.

İşte Bakan Davutoğlu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklamalar;

''Biliyorsunuz ki Bosna'da gösterililerle birlikte bir kriz var. Bosna'da kriz başladığında bizim yüreğimiz kıpır kıpır atar. Olaylar üzerine ben programlarımın bütününü değiştirerek süratle Bosna'ya gittim. Ve Bosna'ya krizden sonra ilk giden dış yetkili oldum.

Hasretle bekledikleri bes belli olacak şekilde bütün günümüz müzakerelerle geçti yani sadece Boşnaklarla değil herkes ile görüştüm. Birden arkadaşlar önüme bir metin koydular bir gazete Türkiye'nin Bosna Hersek'e verdiği kredi ile ilgili sanki yolsuzluk yapılmış sanki milletin parası çarçur edilmiş gibi bir haber yapmış. Ve metinde; vatandaşlarımızdan gelen paralar Bosna'ya faizsiz kredi olarak verildi, sayıştaş soruşturma açtı şekilden ifadeler kullanılmış.

VERİLEN KREDİDE TEMEL AMAÇ NE?

İşin aslı bu olay, benim belki ilerde tek başıma kaldığımda da vicdanen halk önüne çıktığımda gururla, tarih yazıldığında da inşallah öldükten sonra bile bütün bu millet adına iftihar edeceğim bir yardım.

Nedir bu yardım; bundan 2 yıl önce Boşnak yetkililer bize başvurdular ve dediler ki bizim halkımız geri dönmek istiyor özellikle de Doğu Bosna'ya işte biz bunlarla ilgili 100 milyon avroluk bir kredi açtık.

Kredinin esası şu; Boşnaklar kendi memleketlerine dönmek istediklerinde orada iş kurmak için proje için müraacat edecekler, projeyi yürütecek olan Sırp firma da olsa Hırvat firma da olsa Boşnak'ta olsa bize derseki ''Ben 10 tane 15 tane 100 tane 'Boşnak'ın geri dönüşünü temin edeceğim'' ona bu krediyi vereceğiz iş ve bu şekilde insanlar kuracaklar ve kendi evlerine, yurtlarına geri dönecekler.

Şimdi bundan daha güzel bir iş olabilir mi ahlaki olarak? Ve stratejik olarak bundan daha ali bir yatırım olabilir mi? Bütün o 90'lı yıllarda o insanların oralardan sökülüp Evlad-ı Fatiha'nın arasındaki bağın kopması için yapılan bir katliamdan sonra biz çok geç kalmış bir yardımı yapıyoruz ve çokta başarılı oluyoruz.

BOŞNAKLAR PARLAMENTO'YA GİRİYORLAR

Rakamları orada aldım 1621 proje onaylanmış 60 milyon avro krediyle. Biz bu projeyi niye son yıllarda yaptık çünkü Bosna'da nüfus sayımı yapılacaktı nüfus sayımı yapılınca artık bir kriter olur, Doğu Bosna'da hiç Boşnak kalmamıştı yakın zamana kadar da geri dönüş olamıyordu çünkü geçinecek imkanları yoktu. Son yapılan seçimde Boşnakların Doğu Bosna'daki nüfus oranı yüzde 16 çıktı ve parlamentoya artık temsilci gönderebilecekler. İşin daha güzel tarafı da şu, bundan oradaki Sırplarda memnun çünkü onlarada iş imkanı oluyor yatırım oraya gidiyor yani hem oraya ekonomik aktivite gidiyor hem Boşnaklar geri dönüyor hem de bir barış projesi işliyor.

''ALLAH AŞKINA İYİ BİR TARAFI VAR MI?''

Şimdi bukadar övülen ve Avrupa'da örnek gösterilen bu projeyi tam da ben oradayken siz haber yapacaksınız Allah aşkına bunun iyi niyetle izah edilebilecek bir tarafı var mı? Bunu yapan gazeteci, gazetecilik yaptığını düşünebilir ama tarihi bir bilinci var mı? Bir vicdanı var mı diye sormakta bizim hakkımız. Bunu yapacaksan bu proje 2 yıldır uygulanıyor niye daha önce yapmadın?''