Keyfi Avlanan 'Kızıl Şahin'İn Nesli Tehlikede

Nesli tükenmekte olan kuş türleri arasında yer alan kızıl şahin, kanser hastalığına iyi geldiği ve cinsel gücü artırdığı yönündeki inanışlar nedeniyle bilinçsizce avlanıyor.

Yılan, fare, tavşan, sincap ve tarladaki haşereleri avlayarak ekolojik denge için önemli unsurlarından biri olan şahinlerin nesli, avcıların tehdidi altında.
Kuşlarla ilgili projeleri bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin bitki örtüsü ve iklim özellikleriyle Hatay'ın dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri olduğunu söyledi.

Kuzey Afrika'dan, Sibirya'ya kadar göç eden tüm kuş türlerinin Akdeniz bölgesini kullandığını belirten Atmaca, şöyle devam etti:
"Süzülen kuşlar, yırtıcılar, su kuşları ve ötücüler de dahil olmak üzere bütün kuş türleri göç mevsiminde bu bölgeden geçiyor. Göç eden türlerin arasında en önemlilerini kızıl şahinler oluşturuyor. Ancak bu kuşlar, çoğu zaman yanlış bilinen nedenlerle avlanabiliyor. Özellikle kızıl şahin, cinsel gücü arttırdığı ve kansere iyi geldiği gibi gerekçelerle avcılar tarafından vurulabiliyor. Her yıl Samandağ bölgesinde ortalama 150-200 kızıl şahin avlanılıyor" diye konuştu.

Her türün ekosistem üzerinde önemli bir rolü bulunduğunu vurgulayan Atmaca, özellikle şahin türlerinin, sürüngen popülasyonlarının kontrol altında tutulmasında da etkili olduklarını aktardı.
Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli de hayvan barınağına her yıl ortalama 20 yaralı şahinin getirildiğini ve bunların bir çoğunun kurtarılamadığını söyledi.

Haşerelerle beslenen hayvanların bilinçsiz, keyfi duygular yüzünden katledildiğini ifade eden Karaahmetli, doğal dengenin bozulmaması için vatandaşların av konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA