Rize'de Gezici Kanser Tarama Aracıyla Kanser Hastaları Tespit Ediliyor

Rize'de gezici olan ve İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ücretsiz Kanser Tarama Aracı ile kanser hastalarının tespit edilerek tedaviye alındığı bildirildi.


Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü ve Lipton A.Ş. işbirliğinde, maddi değeri 400 bin lira olan gezici bir kanser tarama aracını bölge halkına hizmet sunması için Rize'ye kazandırdıklarını ifade ederek, söz konusu KETEM aracı ile ücretsiz kanser taraması yaptıklarını anlattı.

Özellikle meme kanseri teşhisinde başarı sağladıklarını anlatan Tepe, "İlçe ve köylerde yaptığımız meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taramalarında 2012 yılında 13 kişi de meme kanseri tespit ettik. Bu yıl da daha yılın bitmemesine rağmen 13 kişide meme kanseri tespit etik. Yani son 2 yılda 26 kişide meme kanseri belirledik. Rahim ağzı kanserinde ise geçen yıl olduğu gibi bir tane şüpheli hastamız bulunmaktadır. Bu taramalar zorlu şartlar altında yapılmakta olup, istenilen düzeyde katılım sağlanmamıştır. Özellikle 50-69 yaş bayanlar olmak üzere 30-69 yaş arası bayanlarımızı bu taramalara bekliyoruz" dedi.

Tepe, Rize'de 2 doktor ve 3 hempişerinin görev yaptığı KETEM gezici aracıyla köylerde başlattıkları kanser taramasının sürdüğünü ifade ederek, "Aracımızda mamografi cihazı ile de mamografi çekimi yapılmaktadır. Tarama yaptığımız köylerinde günde maksimum 40 hastaya hizmet veriyoruz. Hastalara mamografi aynı gün içerisinde gezici araç içinde çekilmekte, sonuçları Rize Devlet Hastanesi radyologları tarafından değerlendirilmekte ve sonuçlar hastalara ulaştırılmaktadır" diye konuştu.

Taramalara katılan yöre halkının uygulamadan memnun olduğunu da anlatan Tepe, köyde yaşayan vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA