Romanya Engelini De Aşan Sırbistan’a Aday Ülke Statüsü Veriliyor

AB dışişleri bakanları, Sırbistan’a aday ülke statüsü verilmesi konusunda anlaştı.Nihai kararı üye ülkelerin liderleri, 1-2 Mart tarihlerindeki AB Zirvesi’nde verecek.

Sırbistan 'a aday ülke statüsü verilmesinin beklendiği bugünkü AB dışişleri bakanları toplantısında Romanya sürprizi ortaya çıktı. Romen heyeti, Sırbistan 'daki Romen azınlığın daha iyi korunması garantisi isteyerek, Sırbistan 'la ilgili tasarıyı imzalamayı reddetti. Fakat diğer ülkelerin, Sırbistan 'a aday ülke statüsü için kararın bugün verilmesi için Romen delegelere yaptığı baskı sonuç verdi.


Sırbistan 'da 50 bine yakın Romenin yaşadığı tahmin ediliyor. Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Sırbistan 'ın Romenler için anadilde eğitim hakkı vermesi ve Romen kiliselerine müsaade edilmesini istemişti.


Sırbistan, aday ülke statüsünü Kosova ile gerginlik sebebiyle Aralık ayında kazanamamıştı. Kosova 'yla ilişkilerde yumuşama sağlamayı başaran Belgrad 'a karşı Romanya 'nın takındığı tavır Sırplar için büyük sürpriz oldu. Romanya 'nın ikna edilememesi sebebiyle Sırbistan Başbakanı Boris Tadiç ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso 'nun ortak basın toplantısı iki saat gecikmeyle başladı.


Sırbistan 'ın gereken ön şartları yerine getirdiğine dikkat çeken Barroso, bugün olmasa bile gelecek toplantılarda Belgrad 'a mutlaka aday ülke statüsü verileceğini söyledi. Tadiç ise müzakerelere başlamak için belirlenen kriterleri yerine getirdiklerini söyledi.


Uzun süren müzakerelerin ardından Roman heyeti de ikna edilerek, Belgrad 'ın resmen AB üyeliğine aday olması için tavsiye kararı alındı.