Almanya'da sorunlu askerlik hizmetinin son erleri silah altına alındı

Alman Federal Ordusu'nda 1957 yılında ilk defa 9 bin 773 asker ile başlayan zorunlu askerlik hizmeti, 3 Ocak 2011 tarihinden itibaren ülke genelinde

Alman Federal Ordusu'nda 1957 yılında ilk defa 9 bin 773 asker ile başlayan zorunlu askerlik hizmeti, 3 Ocak 2011 tarihinden itibaren ülke genelinde 12 bin 150 askerin son defa silah altına alınmasıyla son buldu. Paralı askerlikte personel sayısı 240 binden 185 bine düşürülecek. Yeni uygulama ise en çok çifte vatandaşları etkileyecek.

Almanya'da Federal Savunma Bakanlığı'nın modern orduya geçiş çalışmaları kapsamında zorunlu askerlik hizmetini yerine getirecekler için dün son defa asker alımını gerçekleştirdi. Böylelikle Federal Ordu'da bir devir kapandı. İlk defa 1957 yılında 9 bin 773 asker alımıyla başlayan zorunlu askerlik uygulaması, 54 yıl sonra 3 Ocak 2011 tarihinde ülke genelinde zorunlu olarak askere alınan 12 bin 150 asker ile son bulmuş oldu.

Profesyonel orduya geçiş çalışmalarını tamamlayan Federal Ordu'da, dün son defa silah altına alınan askerlerin Haziran 2011'de terhis olmalarıyla zorunlu askerlik fiili olarak da bitmiş olacak. Bu tarihten itibaren ordu tamamen gönüllülerden oluşacak. Dün yapılan son askere alımda Kuzey Ren Vesftalya eyaletinden 2 bin 500, Baden- Württemberg ve Bavyera'dan bin 500'er yüz, Hessen'den 800, Aşağı Saksonya eyaletinden bin 300 askerin silah altına alındığı bildirildi.

Federal Savunma Bakanı Karl Theodor zu Gutenberg'in (CSU) büyük mücadele vererek hayata geçirdiği yeni uygulamada Alman Ordusu, mesleği askerlik olan profesyonel kişilerden oluşacak.Yeni uygulamayla zorunlu askerlik Anayasa'dan kaldırılmayacak ama fiilen uygulanmayacak.Ayrıca Federal Ordu'da personel sayısı da 240 binden 185 bine düşürülecek. Bu reformlar çerçevesinde Alman Ordusu'nun 170 bin askerden oluşması düşünülüyor. Kalan 15 bin asker ise gönüllülerden oluşacak ve bu askerliğin süresinin ise 23 aya kadar ulaşması bekleniyor. Böylece Savunma Bakanlığı, 2014 yılına kadar devam edecek plana göre yılda 8,3 milyar Euro tasarruf edecek.

1 Nisan 1957 yılında başlayan zorunlu askerlik uygulamasında süreler de farklılık arz ediyordu. İlk başladığında 12 ay olan askerlik süresi daha sonra 15 aya yükseltildi. 1960 ve 1970'li yıllarda ise 18 ay oldu. Kademeli olarak tekrar azaltılan zorunlu askerlik süresi önce on, sonra dokuz ve son olarak da altı aya indirilmişti. 3 Ocak 2011 tarihinde silah altına alınan erler 6 süreyle bu hizmeti yerine getirecek. Federal Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Federal Ordu bünyesinde bu zamana kadar 8,5 milyon kişinin zorunlu askerlik hizmetini yerine getirdiği belirtildi.

GÖNÜLLÜ ASKERLİK, ÇİFTE VATANDAŞLARI ETKİLEYECEK

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Askeralma (ASAL) Daire Başkanlığı, Almanya'da zorunlu askerliğin kaldırılması durumunda çifte vatandaşlığa sahip Türk vatandaşlarının Türkiye'de askerlik yapmak zorunda kalacağını bildirmişti. ASAL Başkanlığı zorunlu askerliğin kaldırılmasıyla Almanya'daki birden fazla tabiiyetli Türk vatandaşlarının bu ülkede yapacakları her türlü askerlik hizmeti (hangi statüde olursa olsun) Türkiye'deki askerlik hizmetinden muaf tutulmayacağını ve çifte vatandaşların Türkiye'de askerlik yapmak zorunda kalacaklarını ifade etti. Bakanlık yetkilileri, bu durumdaki yükümlülerin, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde dövizle askerlik hizmetinden faydalanabileceklerini haber verdi.