'AB'nin Türkiye'ye daha çok ihtiyacı var'

Avrupa'da 'akil adamlar' olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu, raporunda başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB liderlerini Türkiye'nin üyelik sürecini rayından çıkarmaya çalışmakla suçladı. Raporda Türkiye'ye de 'reformlara hız verin' uyarısı yapıldı.

'AB'nin Türkiye'ye daha çok ihtiyacı var'
 

Avrupa ' nın ö ; nde gelen siyasetç ; i ve akademisyenlerinden oluşan Bağımsız Tü ; rkiye Komisyonu isimli grup hazırladığı raporda , Tü ; rkiye ' ye yö ; nelik tutumları nedeniyle Avrupalı liderlere sert eleştiriler yö ; neltti . İlerleme Raporu ' na alternatif olarak hazırlanan ve en az onun kadar ses getiren raporda , ' Fransa ve Almanya , Tü ; rkiye ' ye karşı sö ; zlerini tutmadı ve kamuoylarının isteklerine boyun eğdi ' deniliyor . Dü ; n aç ; ıklanan raporda şu ifadeler yer aldı :

* Oybirliğiyle alınan mü ; zakereleri başlatma kararının hemen ardından bazı Avrupalı liderlerin yaptığı olumsuz aç ; ıklamalar , tam ü ; yelik dışındaki hedefler ve mü ; zakerelerin ö ; nü ; ne konan engeller sü ; recin raydan ç ; ıkmasına neden oldu . Bunun sonucunda Tü ; rk halkının AB ' ye desteği ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de azalmış ve hü ; kü ; metin ü ; lkeyi dö ; nü ; ştü ; rme konusundaki kararlılığını zayıflatmıştır .

* Bu kısır dö ; ngü ; nü ; n bir an ö ; nce kırılması gerekmektedir . Bu hem Tü ; rkiye ' nin hem de AB ' nin yararına olacaktır . Avrupa hü ; kü ; metleri taahhü ; tlerini yerine getirmeli , Tü ; rkiye ' ye adil davranmalı ve hak ettiği saygıyı gö ; stermelidir .

* 2000-2005 arasındaki dö ; nü ; şü ; mü ; n altın ç ; ağından sonra Tü ; rkiye , reformları aynı ivmeyle devam ettirememiştir . Bu yavaşlamada AB iç ; indeki Tü ; rkiye karşıtlığı kadar hü ; kü ; meti devirme planları , AKP ' ye kapatma davası ve ordunun mü ; dahale tehdidi gibi ü ; lke iç ; indeki karışık gelişmeler de etkili oldu . Bu sorunlar şu anda azalmıştır . Hü ; kü ; met bu aşamada reform sü ; recini canlandırmalı . Ö ; zellikle yeni Anayasa , ombudsman kurumu , dini ö ; rgü ; tlerin tam ö ; zgü ; rlü ; ğe kavuşturulması , kü ; ltü ; rel ö ; zgü ; rlü ; klere saygı ve ifade ö ; zgü ; rlü ; ğü ; nü ; n genişletilmesi konularında adım atılmalı .