Türkiye'nin kuru üzümde ihracatı yüzde 13 arttı

Türkiye genelinde çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının, 2024-2025 sezonunun ilk yarısında 350 milyon dolara ulaşarak yüzde 13 artış gösterdiği açıklandı.

Türkiye'nin kuru üzümde ihracatı yüzde 13 arttı
Çekirdeksiz kuru üzümde hem üretiminde hem de ihracatında dünyada lider durumda bulunan Türkiye başarılı bir ihracat yılını daha geçiriyor.
İhraç edilen Çekirdeksiz Sultani Üzümün yüzde 90’ını ise üzümün başkenti Manisa’dan gerçekleştiriliyor.
Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümün üretildiği ve ihraç edildiği Manisa’dan tüm dünyaya yayılan Çekirdeksiz Sultaniye üzümler hem yaş olarak hem de kuru olarak ülke ekonomisine büyük bir girdi sağlıyor.

İHRACAT ARTTI
Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 55 bin üretici tarafından üretilen çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 2024/25 sezonunun ilk yarısında yüzde 13’lük artışla 274 milyon dolardan, 310 milyon dolara yükseldi.


DÜNYA PAZARINDA ÖNEMİ BÜYÜK
Ege İhracatçılar Birliği tarafından 2024/25 sezonuna 176 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı hedefiyle girildiği bu hedeflerinin yüzde 55’inin sezonun ilk yarısında gerçekleştirildiği öğrenildi.
Rekoltenin bu sezon geçtiğimiz sezona göre yüzde 32 düşük olmasına rağmen ihracat fiyatlarının yükselmesinin ise Türk üzümünün dünya pazarındaki önemini gözler önüne serdi.


Türkiye'nin kuru üzümde ihracatı yüzde 13 arttı


AB COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPILDI
Özellikle Avrupa kentlerinde "Manisa üzümü" olarak bilinen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm için Manisa Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret alınması amacıyla başlatılan işlemler ise devam ediyor.
Manisa Çekirdeksiz Sultani Üzümün Avrupa Birliği coğrafi işareti alması sonrasında yeni pazarların açılması ve yüksek karla ürün satılacağından dolayı üreticiler ve ihracatçılar için önemli ölçüde gelir elde edilmesi hedefleniyor.