Mardin'de Incir Agaçlari Tarihi Yapilara Veriyor

Mardin’in Artuklu ilçesinde bakimsizlik sonucu yetisen incir agaçlari hem duvarlari patlatiyor hem de tarihi yapilara zarar veriyor.

Mardin'de Incir Agaçlari Tarihi Yapilara Veriyor
Artuklu ilçesinde birçok yapinin tehdit altinda oldugunu belirten Mardin Medreseleri Koruma ve Yasatma Dernegi Baskani Ibrahim Yüksel, son yillarda sehrin terk edilmesinden ve terk edilmisligin verdigi bakimsizlik ve sahipsizligin de neticesinde kontrolsüz bir sekilde büyüyen incir agaçlari duvarlari dagittigini söyledi.

Bunlarin tarihi yapilari yikabildigini aktaran Yüksel, "Bu durumu tüm yapilarda görüyoruz. Yapilarin temellerini sarsiyor ve duvarlarini dagitiyor, yasam alanini kullanilmaz hale getiriyor. Tarihi yapilarin yok olmasina sebep olur. Bunun için çözüm bekliyoruz” dedi.

Çözüm istediklerini dile getiren Emel Gündar, “Baktigimiz zaman maalesef bir çok yapi yikilmis durumda. Biz buralara kiymet verememisiz. Incir agaçlari da tarihe zarar veriyor. Yetkililer bunun için bir çözüm bulursa çok seviniriz” ifadelerini kullandi.

Büyüdügü sokaklar için endise duyduklarini belirten Elif Emine Ece ise, “6 yasimdan beri bu sokaklarda büyüdüm. Incir agaçlari yapilari tahrip ediyor. Dogal güzelligi ortadan kaldiriyor, binalari tehdit ediyor. Dogal güzelliklerimizi korumamiz lazim. Incir agaçlarinin dogru konumlandirilmasini ve dogal yapilari koruyup sahiplenmemiz gerekiyor. Bu dogal yapilarin hepsi bizim. Yetkililerden uygun bir çözüm bekliyoruz” diye konustu.

Alya Akbas da, birçok binanin incir, sumak ve farkli agaçlarin yetismesinden dolayi tahribata ugradigini kaydetti.

Akbas, "Bundan kaynakli bir sürü ev yikilip terk ediliyor. Yetkililerin Mardin’imizi korumasi amaçli önlem almasini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA