Gürcü Hasta, Hayata Yeniden Trabzon'da 'Merhaba' Dedi

Gürcistan’in Batum sehrinde yasayan 71 yasindaki Nunu Tsutsunava Trabzon’da gerçeklestirilen aort kapagi degistirme operasyonu ile hayata yeniden "Merhaba" dedi.

Gürcü Hasta, Hayata Yeniden Trabzon'da 'Merhaba' Dedi
Gürcü Nunu Tsutsunava yaklasik 10 ay önce memleketinde koroner bypass ameliyati oldu. Ameliyatin ardindan yaralari iyilesmeyen, nefes darligi ve erken yorulma gibi sikayetleri devam eden Tsussunava, sagligina tekrar kavusmak için Trabzon’da Medical Park Karadeniz Hastanesi’ne basvurdu. Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Dr. Ögretim Üyesi Tuncay Erden’e muayene olan Gürcü hasta için bir heyet olusturuldu. Aort kapaginda ileri derecede daralma oldugu tespit edilen Gürcü kadin için kapali yöntemle aort kapagi degistirme yapilmasina karar verildi.

Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Zeydin Acar’in da katildigi operasyonda yaklasik 1 saatlik bir sürede yapilan islem ile Gürcü kadinin aort kapagi degistirildi. Trabzon’da tekrar sagligina kavusan Nunu Tsutsunava, hayata yeniden Trabzon’da "Merhaba" dedi.

Gürcistan’dan gelen hasta için yapilan operasyonu anlatan Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Zeydin Acar, yaklasik 10 ay önce bypass ameliyatini olan hastanin tekrar gögsünü açarak ameliyat etmenin zor oldugunu belirterek, “Bu hastamiz nefes darligiyla kalp damar cerrahi arkadasimiza basvurmus. Daha önce de bu hasta bypass oldugu için bypassla alakali birtakim sikayetlerden dolayi doktor Tuncay Erden hocamiza basvurmus. Tabii yaptigimiz tekniklerle nefes darligi devam edince buna aort kapak darligi tanisi koyduk. Daha önce baypas oldugu için tekrardan gögsü açmak zor oluyor bu hastalarda. Komplike oluyor. Hem yasli hastalar hem diger durumlardan dolayi o yüzden bu hastamiza biz tekrar ameliyat etmeden kapak yerlestirmeyi kalp takimi olarak uygun gördük. Hastamizi yaptirdik gerekli tetkiklerini yaptik. Kapak içinde uygun olunca yaklasik bir saatlik bir operasyonla aort kapagini degistik. Bugün üçüncü günümüz insallah taburcu edecegiz” diye konustu.



“Açik ameliyat yüksek riskliydi”

Tsutsunava’nin hastaneye basvurdugunda nefes darligi ve erken yorulma gibi sikayetlerinin oldugunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Dr. Ögretim Üyesi Tuncay Erden, “Hastamiz yaklasik 10 ay önce Gürcistan’da koroner bypass ameliyati olmustu. Sonrasinda yaralarinda sikinti oldugundan dolayi bu yaralarin tedavisi amaciyla bize müracaat etmisti. Nefes darligi, erken yorulma sikayetleri de vardi. Kalbine eko çektirdik. Bu ekoda aort dedigimiz kapakta ileri derecede daralma oldugu saptandi. Ani ölümlerin en sik nedendir bu hastalik. Yeniden müdahale gerekiyordu. Daha önce yakin zamanda bypass ameliyati oldugundan dolayi tekrar açik ameliyat yüksek riskliydi. O yüzden kalp takiminin yaptigi konseyde anjiyo cihazi altinda kapali yöntemle kapak yerlestirme isleminin yapilmasinin daha uygun olacagi kanaatine vardik. 3 gün önce de bu islemi gayet basarili bir sekilde uyguladik. Bugün hastamizi sifayla memleketine taburcu ediyoruz. Sagligi gayet yerinde. Hastanemizde son teknoloji uygulamalari yapmaya çalisiyoruz. Kalp takimini kurduk ve burada aldigimiz kararlarda hastaya hangi yöntemin en faydali olacagi yönünde herkes görüsünü bildiriyor. Ona göre uygulamalarimizi yapiyoruz. Bu hastalik koroner bypass ameliyatlari kadar sik degil. Normalde açik ameliyat ile bu hastaligin tedavisini gerçeklestiriyoruz. Ancak seçilmis hastalarda kapali yöntem açik ameliyata göre çok daha avantajli olabiliyor” seklinde konustu.

Gürcü Nunu Tsutsunava ise Trabzon’da kendini yeniden hayata baglayan doktorlara tesekkür ederek “’Ben artik ölürüm, bana kimse yardim edemez’ diye düsünüyordum. Burada bana öyle ümit verdiler ki yasama bagladilar. Çok profesyonel bir ekip. Hepsine çok tesekkürler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA