Uzman Psikolog Çapar Açiklamasi 'Çocugunuzun Hayir Demesine Izin Verin'

ADANA – Psikoloji Uzmani Tara Çapar, çocuklarin zaman zaman “hayir” demesi gerektigi konusunda anne babalara önemli uyarilarda bulundu. Çapar, ebeveynlerin korumak ve denetlemek görevlerinde asiriya giderse ve hata yapmasina izin vermezse çocuklarin bagimlilik, sosyallesememe, sinirlarini belirleyememe gibi sorunlar yasayabilecegini söyledi.

Uzman Psikolog Çapar Açiklamasi 'Çocugunuzun Hayir Demesine Izin Verin'
Acibadem Adana Hastanesi Psikoloji Uzmani Tara Çapar, çocuklarin zaman zaman “hayir” demesi gerektigi konusunda anne babalara önemli uyarilarda bulundu. Psikolog Çapar, ebeveynlerin çocuklarina hayir demesine izin vermedikleri takdirde çocuklarini dünyanin korumasiz ellerine biraktiklarini belirterek, “Çocugun hayir demesini engellemek, o çocuga hayati boyunca yaninda tasiyacagi engeller olusturmak anlamina gelir. Hayir diyemeyen kisiler baskalarindan ayri, bagimsiz olamadiklari gibi baskalarinin istekleri ve ihtiyaçlarinda kaybolup giderler. Yumusak basli insanlari bukalemuna benzetebiliriz bir süre geçtikten sonra bulunduklari ortamdan ayirt etmek zorlasir. Dahasi, hayir diyemeyen insanlarin hayatlarindaki kötülükleri görmesi de imkansizlasir. Birakin çocugunuz hayir desin” diye konustu.



Terk edilme korkusu da hayir demeye engel oluyor

Psikolog Çapar, genellikle karsidaki kisiyi incitme korkusundan, terk edilme korkusundan, karsidaki bireyin öfkesinden korkuldugunda, utanç hissedilmekten, elestirilebilmekten hayir denilemedigini ifade etti.

Çok kati ve elestirel vicdana sahip kimselerin aslinda suçlu olmadiklari konularda bile kendilerini suçlu görüp suçluluk duygusuna teslim olduklarina deginen Psikolog Çapar, “Böylece elestirel ve kati olan vicdanina boyun egmis olur. Vicdanimiza karsi çikma korkumuz ile zamanla baskalarina hayir diyememe ve kötü olaylara, kisilere, davranislara evet demeye baslariz. Insanlar sinir koyduklari takdirde yasamlarindaki sevgiyi kaybetmekten korkarlar ancak bu yanlistir. Sinirlar kapilari bulunan çitler gibidir, kati degil esnektir. Sinirlarimizin kapilari vardir, içeriye alacaklarimizi kendi özgür irademizle seçebiliriz” dedi.



Kendi davranislarindan sorumlu olmalilar

Sinirlari çocukluktan itibaren ögrenmenin dürüst, sorumluluk sahibi, özgür ve mutlu hissetmeye yardimci oldugunu vurgulayan Psikolog Çapar, kimsenin kendisine hayir denilmesinden hoslanmadigini ve kabullenilmesinin de zor oldugunu ancak saglam iliskilerin, itiraz etme ve karsi durmak üzerine kuruldugunu dile getirdi. Çocuklarin yasamlarinda kendilerini güvende hissedebilmeleri için “Hayir, olmaz, bana bu sekilde dokunmandan hoslanmiyorum, sana katilmiyorum, yapmayacagim” gibi sözleri söylemesi gerektiginin altini çizen Çapar, “Ebeveynler, çocuklarinin öfkesi karsisinda onlardan uzaklasirsa, çocuklar bu yönlerini saklamaya baslayabilir. Çocugun öfkelendigi zamanlarda annesi ve babasi tarafindan ‘bu davranisin ile beni üzüyorsun’ demesi çocugun ailesinin sagligindan sorumlu hissetmesine neden olabilmektedir. Çocuga seçme sansinin oldugunu hissettirmek çocuklarin kendi davranislarindan sorumlu hissetmelerine yardimci olur. Örnegin ‘odani toplarsan oyun oynamana izin veririm, odani toplamazsan bugünlük oyun oynayamazsin.’ Böylece çocuk neyi isteyip neyi kaybedecegine, ne kadar üzülüp üzülmeyecegine kendisi karar vermis olur” diye konustu.

Çapar, ebeveynlerin sorumluluklari arasinda yer alan çocuklari korumak ve denetlemek görevlerinde asiriya gidildigi ve hata yapmasina izin verilmedigi durumlarda çocuklarin baskalarina bagimlilik, sosyallesememe, sinirlarini belirleyememe gibi sorunlar yasayabileceklerine isaret etti.

Bu kararlar çocugun gelecegini etkiler

Çocuklari yetistirirken sinirlarin çok gerekli oldugunun altini çizen Psikolog Çapar, “Sinirlar, çocuklarin karakterlerini, kendi degerlerini, okul basarilarini, sosyal yasamlarini, okul arkadaslarini, romantik iliski yasayacaklari kisiyi ve is yasamlarini büyük ölçüde etkiler. Çocuklara verilebilecek en büyük sey sorumluluk bilincidir. Sorumluluk verilen çocuk nelere hayir diyebilecegini, nelerden sorumlu olurken nelerden sorumlu olmadigini bilmesidir” dedi.

Küçük yasta çocuklara sinirlar olusturmanin gelecekteki hayatlari için son derece önemli olduguna dikkat çeken Çapar, çocugu bir görev hakkinda bilgilendirme ve egitmeye “olumlu disiplin” çocuklarin davranislarinin sonuçlarina katlanmasina izin vererek sorumluluk sahibi olmalari sürecine ise “olumsuz disiplin” denildigini anlatti.

Hata yaparak olgunlasiliyor

Insanlarin hatalar yaparak belirli bir olgunluga eristigini belirten Psikolog Çapar sunlari dile getirdi:

“Disiplin insanlari özgürlestirir ve yargilanma ya da kaybetme korkusu olmadan hata yapma konusunda bizleri serbest birakir. Verilen görevi yerine getirmeyen çocuk için ‘dün kitap okuman gereken saatte kitabini okumadin, bu seni sevmeyi biraktigim anlamina gelmiyor. Sen hep kalbimdesin. Ancak kitap okumadigin için bugün oyun oynayamayacaksin’ dersek çocukla olan iliskimiz zedelenmeden sürmeye devam eder.”
Kaynak: İHA