Bu Yil Kurumayan Akgöl Misafirlerini Agirlamaya Devam Ediyor

Van’in Özalp ilçesinde bulunan ve bu yil kurumayan Akgöl, birçok kus türüne ev sahipligi yapiyor.

Bu Yil Kurumayan Akgöl Misafirlerini Agirlamaya Devam Ediyor
Özalp ilçesine 20 kilometre uzaklikta bulunan, 407 hektar alani kaplayan ve kus cenneti olarak adlandirilan Akgöl, yagislar sayesinde bu yil kurumadi. Özellikle 2021 yilinda kurakligin etkili oldugu bölgede kar ve yagmur sulari ile beslenen Akgöl Mayis ayi ortalarinda kurumustu. Bu yil Mart ve Nisan ayinda yagis oraninin yüksek olmasiyla Akgöl eski ihtisamli günlerine geri döndü. Suyun bol oldugu gölde birçok kus türüne ev sahipligi yapmaya basladi.

Akgöl, bulundugu ekolojik ortamdaki canlilar için önemli olmasinin yani sira Urmiye Gölü ile Erçek Gölü arasindaki kus göç yollari için önemli bir konaklama, beslenme ve üreme istasyonu. Bu yüzden Akgöl’ün korunarak gelecek nesillere birakilmasi önem tasiyor.

"Van Gölü havzasi bu sene son 23 yilin en fazla yagisini aldi"

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Bu sene 23 yilin en fazla yagisini aldigi için sulak alanlarimiz canlandi. Sulak alanlar tabiatin rahimleridir. Burada yaban hayvanlarinin yasam alani için yaban hayvanlarinin olmazsa olmazlarindan biridir sulak alanlar. Ülkemizin üçte bir sulak alani Van Gölü havzasinda bulunmakta. Geçmis yillarda küresel isinmanin ve iklimdeki kuraklik nedeniyle birçok sulak alan yok olmak üzereydi. Geçmis yillarda sulak alanlarimiz hemen Temmuz’un basina kuruyordu. Bu da yaban hayvanlarini etkilemekteydi. Özellikle kuslari. Ama bu sene son 23 yilin en fazla yagis alan baharini yasamamiz vesilesiyle bunda en çok görebilecegimizi sulak alanlardan birisi de Akgöldü. Akgöl geçtigimiz yillarda Temmuz’un sonuna varmadan kuruyordu. Hiç su kalmadan Akgöl’ün her tarafini yürüyerek degil vasitalarla beraber geçebiliyorduk. Ama bu sene Agustos ayina gelmemize ragmen sulak alanlara halen su var. Yaban hayvanlari hala orada yasamini sürdürmekte. Kuslar yasamini sürdürmekte. Eger böyle giderse sonbahar yagislariyla beraber belki bu sene Akgöl hiç kurumadan gelecek bahara tekrar canlanarak devam edecek. Tabi bu sulak alanlardaki suyun çekilmemesi, bütün ekolojik dengeyi etkilemekte ve yaban hayvanlarinin Van Gölü havzasinda tercihini de artirmakta. Sulak alanlari biz korursak, kurudugu zamanda tekrar oraya isgal etmezsek amaci disinda kullanmayip korursak ileriki sezonlara iklimin degismesine bagli olarak tekrar canlanirlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA