SANKO Üniversitesi'nde Büyük Zaferin 102'Nci Yili Kutlandi

SANKO Üniversitesi’nde 30 Agustos Zafer Bayrami’nin 102’nci yil dönümü dolayisiyla tören düzenlendi.

“Bir Fotografin Öyküsü” konulu sunum yapan SANKO Üniversitesi Ortak Dersler Bölüm Baskani Prof. Dr. Sahin A. Sirmali, “Fotograflar, kurtulus mücadelemizin önemini anlatan en dogrulanmis kanitlardir” dedi.

Savas dönemini çekilen fotograflarla açiklayan Prof. Dr. Sirmali, tarihe isik tutabilecek birçok fotografin da Izmir’in kurtulusu sirasinda kaçan Yunan askerlerinin çikardigi yanginda fotograf atölyesiyle birlikte yandigina dikkat çekti.

Sunumda, esir düsen General Tripolis’in Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile arasinda geçen diyaloga da deginen Prof. Dr. Sirmali, konusmasini söyle sürdürdü:

“General Tripolis ile yapilan bir röportajda, generalin agzindan su cümleler döküldü. Atatürk beni mert bir askere yarasir sekilde kabul etti. Teessür ve heyecan içindeydim. Inönü beni kendisine takdim etti. Gazi’nin bu esnadaki sözlerini hiç unutmayacagim: ‘Üzülmeyin General. Siz vazifenizi sonuna kadar yaptiniz. Askerlikte maglûp olmak da vardir. Napolyon da vaktiyle esir olmustu. Size karsi büyük bir hürmet hissi besliyoruz. Burada kendinizi esir addetmemenizi rica ediyorum. Misafirimizsiniz. Yakinda her sey düzelecektir. Buyurun, istirahat edin.’ Bu hadise tarih boyunca Türk Milleti’nin düsmanla asil bir sekilde savastiginin en güzel örneklerinden birisidir. Savas döneminde sartlar çok agirdi. Kazanmak hiç kolay olmadi. Ancak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülügünde bu millet nice sanli zaferlere imza atti.”

O dönemde “Niçin taarruz etmiyoruz”, “Ordumuz neden durdugu yerde çürütülüyor”, ”Gazi niçin cepheye gitmiyor”, “Bir insan hem TBMM Reisi hem de Baskomutan olabilir mi” sorularinin yöneltildigini anlatan Prof. Dr. Sirmali, söyle konustu:

“Baskomutan sorulara gizli oturumda su yaniti verdi: ‘Ordumuzun karari taarruzdur. Ama bu taarruzu erteliyoruz. Sebebi, hazirligimizi iyice tamamlamak için biraz daha zaman gerekmektedir. Yarim hazirlikla, yarim tedbirle yapilacak taarruz hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür. Bu son vatan parçasini kurtarirken olusan hirslarimizi, hislerimizi bir yana birakarak ihtiyatli olalim. Güçsüz ve korkak insanlar, herhangi bir felaket karsisinda, milletin de uyusukluga düsmesine ve çekingen duruma gelmesine yol açarlar.’ Büyük Taarruz öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptigi planlar ve aldigi kararlar, kurtulusa giden yolu belirledi.”

Prof. Dr. Sirmali, sözlerini söyle tamamladi: “Büyük Önder’in su tespitleri çok önemli; ‘Düsmana taarruz için üç vasitanin yeterli oldugunu görmek geregini duyuyorum. Birincisi milletin kendisidir. Milletin varligi ve istiklali için gönlünde, vicdaninda belirmis olan istek ve emellerin saglamligidir. Ikincisi, milleti temsil eden meclisin gösterecegi kararlilik ve yigitliktir, üçüncüsü ise milletin silahli evlatlarindan olusan ordumuzdur.’ Zaferin yol haritasi budur. Bu zafer hepimizin zaferi, kutlu olsun.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen ve sunuculugunu Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü 3’üncü sinif ögrencisi Nisa Tuana Sarioglu’nun yaptigi törene, Rektör Prof. Dr. Güner Dagli, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yildirim, Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salih Murat Akkin, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu, Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aysen Bayram, SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA