Ilk Kez Okulla Tanisan Çocuklar Daha Hirçin Oluyor

Ilk kez okula baslayan çocuklarin okula uyum sürecinde ebeveynlere önerilerde bulunan Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gülsah Özcan, hirçinlasan çocuklara karsi ebeveynlerin takinacagi tutum ve sakin bir yaklasimin önemine vurgu yapti.

Ilk Kez Okulla Tanisan Çocuklar Daha Hirçin Oluyor


2024-2025 egitim ögretim yili takvimi, Milli Egitim Bakanliginin tarafindan açiklanan takvimle birlikte 9 Eylül Pazartesi günü baslayacak. Okul öncesi ve 1. sinif ögrencileri için ise ilk ders zili 2 Eylül Pazartesi günü çalacak. Okul öncesi egitim ile ilkokul 1. sinifa baslayacak ögrenciler için 2-6 Eylül’de uyum egitimleri gerçeklestirilecek. Miniklerin ilk kez okulla tanisacak olmasiyla birlikte ailelerde de uyum sorunu endisesi basladi.

Okula yeni baslayacak olan çocuklarin aileden ayrismakta zorlandigi ve bu süreçte daha da hirçinlastigina isaret eden uzmanlar, bu sürecin kolay atlatmasi için ebeveyn desteginin önemine dikkat çekti.

“Çocuklarinizin hirçinlastiginda, ebeveynlerin tutumu çok önemli”

Okula yeni baslayacak için çocuklarda, özellikle ayrismakta zorlanan çocuklar için bu süreçte ebeveynlerin önemli rol oynadigina isaret eden Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Uzman Klinik Psikologu Gülsah Özcan, ebeveynlerin çocuklarina karsi nasil bir yaklasim içinde olmalari konusunda önemli uyarilarda bulundu. Özcan, “Okula baslayan çocuklarda özellikle ayrismakta zorlanan çokluklarda hirçinlik problemleri çok sik görülüyor. Böyle durumlarda ebeveynlerin tutumu bizim için çok önemli. Ebeveynlerde çocuklarla birlikte hirçinlastiginda problem biraz daha artmis oluyor ve süreç daha da karmasiklasiyor” dedi.



“Bu durumda daha da sakin olunmasi ve çocuklarinizi vakit verilmesi gerekiyor”

Okul öncesi ve yeni okula baslayan çocuklarin daha da hirçin oldugunu ve ebeveyniler bu konuda daha da sakin olmasi gerektigini belirten Uzman Psikolog Özcan, “Bu durumda ebeveynler daha da sakin olmasi çocugun ilk önce yapilmasi gereken seyi zorla yaptirmak yerine onu sakinlestirmeye çalismasi gerekiyor. Yasadigi problemi izin verilmesi sonrasinda da çocuklarla konusulmasi çok kiymetli. Bazi duygu düzenleme yöntemleri var. Çocugun kisisel özelligine göre bazen bu bir battaniyeyle sarilmak, çocuga sarilmak, çocugun hirçinlasmasini izin vermek gibi yöntemlerle sakinlestirdikten sonra çocugunuzla konusmak ve daha sonrasinda neler olacagini anlatmak gerekmektedir. Bu sekilde okula göndermek daha saglikli bir yöntem oluyor. Eger bu problem uzun süre devam ediyor ise bir uzman tarafindan destek almasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA