Çiftçinin Bas Belasi Kahverengi Kokarca, Nemi Seviyor

SAMSUN – Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, çiftçinin bas belasi olan kahverengi kokarca böceginin yüksek rakimli rüzgar alan bahçeler ve sahil kesimlerindeki bahçeler yerine ’nemli bahçeleri’ seçtigini söyledi.

Çiftçinin Bas Belasi Kahverengi Kokarca, Nemi Seviyor
Üreticinin en büyük düsmani olarak görülen kahverengi kokarca böcegi, findik basta olmak üzere birçok tarim ürününe büyük zarar verdi. Çiftçiler, ürünlerini saran zararliya karsi çözüm yollari ararken Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, kahverengi kokarca böcegi yakalamak için nemli bir agaca yerlestirilen feromon tuzagi üzerinde üreticileri bilgilendirdi. Saglam, zararli böcegi en çok rüzgar almayan ve nemli bahçelerde gördüklerinin altini çizerken, yüksek rakimli ya da sahile yakin bahçelerde ise kahverengi kokarca böcegi tehlikesine rastlamadiklarini ifade etti.



“Rüzgar alan, 250-300 rakim üstü ve deniz kenarlarindaki bahçelerde kokarca görülmüyor”

Zararli kahverengi kokarca böceginin sevdigi ve sevmedigi yerler hakkinda bilgi veren Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Kahverengi kokarcanin az oldugu bölgeyi ilaçlarsaniz, yararli böcekleri öldürürsünüz. Tuzaktaki zararlilari sayarsiniz. Yogun oldugunu görürseniz bölgeyi ilaçlarsiniz. Kahverengi kokarca böcegi nemi seviyor. Çarsamba’da bir üretici bahçesini ilaçladi. Yan bahçe sahibi ise ilaçlatmadi. Ilaçlanan bahçede zararli yok, yan bahçe ise sikintida. Üretici 4 kez ilaçlatmis ve bir sikinti yasamamis. Gözlemlerimiz; denize, sahile yakin bahçelerde bir sikinti olmuyor. Rüzgarin oldugu ya da rüzgar alan bahçelerde olmuyor. 250-300 rakimin üzerinde de pek görünmüyor. Kahverengi kokarca böcegi nerede nem birikiyor, orayi seviyor. Yanlis bilinen bir oldu ise kabuklar sertlesince ilaçlamanin kesilmesi. Kabuk sert olsa da kahverengi kokarca böcegi ürüne zarar verebiliyor. Ilaçlamayi birakmayacagiz. Çünkü böcek, findik kabugunu sert bir seyle delmiyor, salgi birakiyor. O salgi da 1-2 ay içerisinde findigin içini siyahlastiriyor” dedi.



“Kisi metruk binalarda geçiriyor”

Yaz sonrasi bulundugu bölgedeki metruk ve kimsenin olmadigi binalarda konakladigina dikkat çeken Ibrahim Saglam, “Zararli ile mücadelede öncelikle ilaçlamamizi yapacagiz. Hasat sonrasi kahverengi kokarca böceginin yogun görüldügü yerlerde tavsiye ettigimiz ilcalarimiz var. Böcek, kisi metruk binalarda ya da saçak altlarinda geçiriyor. Metruk binalarin, konaklayabilecekleri yerlerin etrafina tuzak atiyoruz. Bu tuzaklarda feromon oldugu için kahverengi kokarca böcegi geliyor. Tuzagin oldugu ve zararlinin sardigi agaci hemen ilaçliyoruz. ‘Gördügün yerde yok et’ denilen kavram bu” diye konustu.



“Ilaçlari biz temin edecegiz, herkesten araç temin edip, günde 10 köyü ilaçlayacagiz”

Yaz sonrasi zararlinin yogun oldugu tüm köylere topyekun bir çalisma gerçeklestirecegini vurgulayan Saglam, “Bakanlik olarak biyosidal temin edecegiz. Zararlinin bulundugu köylerin tamina yetecek ilaçlari biz alacagiz. Belediyelerden, odalardan, muhtarlardan ilaçlama yapabilen motor, patpat gibi araçlardan destek alacagiz. Teknik eleman gözetiminde her gün 10 köyü ilaçlayacagiz. Kimin nereye ne kadar ilaç atacagini biz ayarlayacagiz. Köyleri ilaçladiktan sonra kis geçince, gidebilecegi bahçelere feromon tuzaklari koyacagiz. Saklanan zararli böcekler bahçeye giderken feromon kokusunu alacak, tuzaga gelecek. O dönem de yine tuzaklarin oldugu ve fazla zararlinin oldugu bölgeyi ilaçlayacagiz. Nisan-Mayis’ta baktik ki kahverengi kokarca böceginin yogun oldugu bahçe, köyler varsa tespit edip, önlemleri ve çözümleri arttiracagiz. Rüzgarin aldigi yerde kahverengi kokarca durmuyor. Soguk yerde durmuyor. Nem biriken yerleri çok seviyor. Örnegin eve geldigi zaman balkonda yas çamasir olsun, ona hemen geliyor. Kuru çamasirlarda ise bir tane bulamiyorsunuz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA