Manisali Domates Üreticilerini Sevindirecek Gelisme

Manisa’da oldukça genis bir alanda üretimi yapilan domates için Ticaret Bakanligi tarafindan alinan kararla ihracat iadesi yardimi yapilacak. Alinan kararla hem ihracatçilar ürünlerini yurtdisi pazarlara götürebilecek hem de salçalik domates üreticileri ürünlerini yüksek fiyatlardan satabilecek.

Manisali Domates Üreticilerini Sevindirecek Gelisme
Manisa’da 2023 verilerine göre 104 bin 410 dekar alanda salçalik domates tarimi yapiliyor. 104 bin 410 dekardan 26 bin dekari kurutmalik domates için ayrilan Manisa’da özellikle ihracata giden domates üretimi önemli bir kazanç kapisi haline geldi. Filipinler, Hollanda, Letonya, Litvanya, Tayland, Yunanistan basta olmak üzere çesitli ülkelere ihracati yapilan kurutmalik domates Sultani çekirdeksiz üzümüyle ünlü Manisa’da büyük önem tasiyor.

Ticaret Bakanligi tarafindan alinan kararla hem üreticiler hem de dis pazarlara açilmak isteyen ihracatçilar için sevindirici haber geldi. 15 Agustos 2024 - 31 Temmuz 2025 tarihleri arasinda gerçeklestirilecek domates mamulleri ihracatinda, kurutulmus domatesler için ton basina 10 bin TL/ton, konserve domatesler (tüm veya parça halinde) için 7 bin 500 TL/ton, domates salça için 5 bin TL/ton, domates ketçabi için 4 bin 500 TL/ton, mahsup sistemi kapsaminda ihracat iadesi yardimi saglanacak. Öte yandan, ihracatçilarin destegin tamamindan yararlanilabilmesi için, destege konu ihracatta kullanilacak domatesin 2,40 TL ve üzerinde tedarik edilmesi gerekecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA