Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Bir Damla Topuk Kani Ile Hayat Kurtulabilir'

Bebeklerde topuk kaninin hayati bir test oldugunu belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Karakullukçu Çebi, “Kan örneginde bir hastalik süphesi oldugunda testin tekrarlanmasi veya daha ileri tetkiklerin yapilmasi için aile hastaneye çagrilir. Burada yapilan ek tetkikler sonucu çocugun tanisi kesinlestirilir ve gerekli tedaviye baslanir. Ülkemizde metabolik ve genetik hastaliklarin yüzde 5’i bu yöntemle tespit edilebilir. Bir damla kan ile bir yasamin kurtaricisi olabilirsiniz” dedi.

Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Bir Damla Topuk Kani Ile Hayat Kurtulabilir'
Liv Hospital Samsun Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Nazli Karakullukçu Çebi, “yenidoganlarda topuk kani alinmasi” hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

"Ilk topuk kani hastanede alinmalidir"

Topuk kani alinmasinin bebekler için hayati bir test oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Çebi, “Yenidogan dönemde yapilan testlerden en bilineni topuk kani taramasidir. Saglik Bakanligimiz tarafindan erken tani ile tedaviye erken baslanarak bebeklerimizin tamamen saglikli bir hayat sürmesi için yürütülmektedir. Topuk kani taramasi için ilk kan örnegi, dogumdan sonraki ilk iki gün içinde hastanede alinmalidir” diye konustu.



“Negatif sonuç hastalik yoktur anlamina gelir”

Topuk kani alinmasinin amacindan bahseden Uzm. Dr. Çebi, “Topuk kani taramasi için ikinci kan da dogumdan sonraki ilk hafta içerisinde aile hekimliginde alinarak gerekli merkeze gönderilmelidir. Topuk kani taramasinin amaci, taranan hastaliklarin erken tedavisi ile toplum sagligini korumaktir. Negatif sonuç, hastalik yoktur anlamina gelir ve normal kabul edilir. Pozitif çikan hastalardan testin yeni tekim yöntemleri ile dogrulanmasi gerekmektedir. Testlerin dogumdan sonra ilk 4 haftada yapilmasi uygundur” seklinde konustu.



“Kan örneginde hastalik süphesi olursa tekrarlanir”

Bebekten alinan kan örnegi sonucu bir sikinti çikmazsa aileye ek bir bilgi gitmeyecegine deginen Uzm. Dr. Çebi, “Yani sonuç için aranmiyorsaniz isler yolunda demektir. Kan örneginde bir hastalik süphesi oldugunda testin tekrarlanmasi veya daha ileri tetkiklerin yapilmasi için aile hastaneye çagrilir. Bu da sizleri tedirgin etmemeli, bu sadece teyit ve muhtemel bir yanlisligi önlemek için yapilir. Burada yapilan ek tetkikler sonucu çocugun tanisi kesinlestirilir ve gerekli tedaviye baslanir. Ülkemizde metabolik ve genetik hastaliklarin da 5’i bu yöntemle tespit edilebilir. Bir damla kan ile bir yasamin kurtaricisi olabilirsiniz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA