Tarim Topragina D Vitamini Destegi

Erzurum Teknik Üniversitesi’nden Dr. Büsra Yazicilar, topraktaki tuz stresini iyilestirme amaciyla D vitamini destegi verecek olana proje çalismasinda sona dogru geldi.

Tarim Topragina  D Vitamini Destegi
Ülkemizde son yillarda tarimsal üretime dayali alanlarda yerli ve milli, çalismalar hiz kazanirken, Erzurum Teknik Üniversitesi’nden (ETÜ), Dr. Büsra Yazicilar, tuzlanarak verimini kaybeden topraklari geri kazanabilmek için bir proje gelistirdi. D vitamini kullanarak tuzlanan topraklari bereketlendirmeyi amaçladiklarini ifade eden, Yazicilar, laboratuvar ortaminda olusturdugu yapay topraga D vitamini uygulamasinda basarili sonuçlar aldiklarini anlatti.

“Ekili alanlarda verim artacak”

2026 yilinda toprakla bulusmasi hedeflenen ve TÜBITAK tarafindan da desteklenen proje, ekili arazilerde verim artisinda ciddi katkilar yapmasi bekleniyor. ETÜ Fen Fakültesi Molelüler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden 2012’de mezun olan Büsra Yazicilar, 2018’de doktorasini tamamladi. Doktora sonrasi post-doc çalismasini sürdüren Büsra Yazicilar, tuzlu arazileri tarima geri kazandirmak için ’tuz stresini iyilestirmek amaciyla D vitamini uygulanmasi’ projesini hazirladi. ETÜ Yüksek Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde yaklasik (YÜTAM) bir yil önce çalismaya baslayan Yazicilar, laboratuvar ortaminda yapay toprak olusturarak ekim yapti ve D vitamini uyguladigi yapay toprakta tuzlanma oraninin azaldigini tespit etti.

“Topraga D vitamini destegi verecek”

Dr. Büsra Yazicilar, tarimsal alanlarda tuzlanmayi azaltmak ve böylece hem verimi artirmak hem de ekili alanlari artirmak için D vitamininin iyilestirici etkisini kullanmayi hedeflediginin oldugunu vurgulayarak, "Insan ve hayvanlar üzerinde kemik gelisiminde etkili olan D vitaminini toprak üzerinde de kullanmak istedik. Biz de bitki üzerinde hiç çalisma yapilmadigini tespit edince bu alanda denemeye karar verdik. Tarimda genellikle üreticiler tuzlu arazilerden muzdarip oluyor. Bu sorun gelecegin en önemli sikintisi. Biz de D vitamini uygulayarak tuzu elemine etmeye çalisarak tarlada bitki verimini ve kalitesini arttirmayi hedefledik. Böylece ekonomiye de katki saglamis olacagiz" dedi.

D vitamini uygulamasini öncelikle küçük yapacaklarini ifade eden Yazicilar, ekili arazilere D vitamini solüsyonu püskürtecegiz. Deneme tarlalarinda basarili olursak çiftçilerin ekonomisine katki saglayarak topraklarin tuz oranini azaltmis olacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA