Sicak Havalar Sadece Bunaltmiyor Kalp Sagligini Da Etkiliyor

Asiri sicaklik artisi, yaz aylarinda kalp damar hastalarini etkileyen en önemli problem olarak ortaya çikiyor. Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Kurtulus Özdemir, kalp damar hastalari ve herkes için sicaktan korunmanin önemli oldugunu belirterek, "Günesin dik geldigi vakitlerde disari çikilmamasi, açik renkli elbiseler giyerek vücudun soguracagi sicakligi engellemesi, bunun yaninda bol su tüketilmesi ve hafif gidalar tavsiyelerimizdir" dedi.

Sicak Havalar Sadece Bunaltmiyor Kalp Sagligini Da Etkiliyor
Özellikle hava sicakliklarinin yüksek oldugu günlerde vücutta terlemenin artmasiyla çok fazla sivi kaybi meydana geliyor. Vücudun aldigindan daha fazla su kaybetmesiyle kan daha fazla yogunlasirken, kalbin yükü artiyor. Asiri sicaklik artisinin kalp damar hastalarini etkileyen en önemli problem oldugunu belirten Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Kurtulus Özdemir, "Yaz aylarinda kalp damar hastalarini etkileyen en önemli problemin asiri sicaklik artisi oldugunu biliyoruz. Kalp, normal görevleri disinda ayni zamanda vücut için önemli bir regülasyon aracidir. Bu sicaklik artislarina karsi vücudun normal fonksiyonlarini devam ettirmek için ciddi bir regülasyon mekanizmasi olarak devreye girer. Sicaklik artisini iki sekilde degerlendirmek lazim. Bir, normal isi artisi ki Orta Anadolu’da karsilastigimiz durum, bir de asiri nemle birlikte isi artisi. Bu ikisi birbirinden farkli tezahür edebilir. Isi artisini telafi etmek için vücudun en önemli regülasyon mekanizmasi terlemek ve vücutta olusan asiri isiyi bu sekilde disariya atmak seklinde tezahür eder" dedi.



"Vücut sivi kaybedince özellikle kan konsantrasyonu artar"

Vücut sivi kaybedince özellikle kanda pihtilasma egiliminin de arttigini söyleyen Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Kurtulus Özdemir, "Vücut terleyerek bu isiyi atmaya çalisirken tabii bu arada ciddi bir sivi kaybi, arti tuz kaybi meydana gelir. Bunun da vücut için olumsuz etkileri söz konusu olur. Vücut sivi kaybedince özellikle ne olur dersek, kan konsantrasyonu artar. Kan konsantrasyonunun artmasi kanda pihtilasma egilimini arttirir ve bu da hem normal insanlarda ki özellikle de kalp damar hastalarinda kalple ilgili olusabilecek olumsuz olaylar riskini artirir. Birçok hastalik için ayri ayri zikretmek belki zaman alir ama genel olarak konusmak gerekirse bu regülasyonu saglamak, vücuttan sivi atilimini saglamak için, sivi atiliminin ortaya çikardigi vücut su eksikligini telafi etmek için böbrekler de devreye girer. Böbrekler vücutta damarlara vazokonstrüksiyon yani damarlari daraltici etki olusturan hormonlar salgilar, bu da ayni zamanda kalbin yükünü artirir. Çok karmasik olaylar silsilesi dolayisiyla ve neticede kalp bir strese maruz kalir. Yapilmasi gereken sey, en önemli husus; vücudun terlemeyle attigi isi ve tuz kaybini engellemesi için yapilmasi gereken bol su tüketilmesi. Kisinin vücut yapisina, kilosuna, sivi kaybina göre degismekle birlikte günde en az 2 buçuk, 3 litre su alinmasi en önemli kompanzasyon araci olarak devreye girer. Tabii bunun yaninda özellikle herkese önerdigimiz gibi kalp hastalarina, sicaktan korunmak, günesin dik geldigi vakitlerde disari çikilmamasi, açik renkli elbiseler giyerek vücudun soguracagi sicakligi engellemesi, bunun yaninda bol su tüketilmesi ve hafif gidalar. Çok fazla olmadan daha hafif gidalarla beslenmenin ayarlanmasi genel tavsiyelerimiz" ifadelerini kullandi.

"Nemli bölgelerdeki insanlarin daha fazla dikkat etmesi gerekir"

Özellikle nemli bölgelerde yasayan insanlarin daha fazla dikkat etmesi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Özdemir, "Özellikle deniz bölgelerinde, Ekvator’a yakin bölgelerde olan sekilde nemin artmasiyla birlikte isi artisi daha tehlikeli bir olaydir. Çünkü nemli bölgelerde vücut terleme yapamaz. Terleme olmayinca isiyi atamaz ve sicak çarpmasina ve sicagin olusturacagi kardiyovasküler sistem üzerindeki etkilerin daha fazla belirgin olmasina yol açar. O nedenle nemli bölgelerde yasayan insanlarin daha fazla dikkat etmesi gerekir. Vücut terleme yapamadigi için vücut isisi artar. Bu sefer isinin artmasinin etkisiyle vücutta damarlar tam tersine dilate olur, tansiyon düsmesi, kalbin farkli bir sekilde strese girmesi ve bunun sonucu özellikle damar hastalarinda ciddi iskemik olaylara zemin hazirlanmasi gibi bir sonuçla karsi karsiya kaliriz" diye konustu.

Kaynak: İHA