Meshur Ayas Domatesini Eken Çiftçi Sayisi Azaldi

Ankara’nin Ayas ilçesinde çiftçilik yapan Ekrem Orman, “Ayas’ta domates eken azaldi. Insanlar para kazanamadigi için farkli islere yöneldi. Bazilari hayvancilik yapiyor, sehre göçüyor. Eskiye nazaran çok düsüs var. Ekim neredeyse 10’da 1 diyebiliriz” dedi.

Meshur Ayas Domatesini Eken Çiftçi Sayisi Azaldi
Ayas’ta yetistirilen ince kabuklu ve bol sulu domatesler, Türkiye’nin dört bir yanindan ilgi görüyor. Kis hazirliginin vazgeçilmezi olan Ayas domatesleri, yaz mevsiminin sonlarina dogru olgunlasip pazar tezgahlarinda yerini aliyor. Isteyen müsteriler de Ayas’a gelerek yol kenarindaki tarlalardan dalindan koparip pazarlik yapabiliyorlar.

“Ayas domatesi ince kabuklu ve iri olur”

Çocuklugundan itibaren tarlalarda Ayas domatesi üreticiligi yapan Ekrem Orman, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, “Ayas domatesi ince kabuklu ve iri olur. Çok lezzetli ve hafif eksi olur. Diger domateslerden büyük bir farki var. Yenildiginde ve tadildiginda herkes fark edebilir farki. Nisan basinda baslariz topraga ekmeye. Yaklasik 5 ila 6 aylik bir süre geçer ve Agustos’un 10 ila 15’i gibi domates çikmaya baslar. Daha öncesinde kesinlikle Ayas domatesi olmaz ve yetismez” ifadelerini kullandi.

“Ayas’ta domates eken azaldi”

Ayas domates fiyatinin girdi maliyetlerine göre düsük kaldigini söyleyen Orman, “Bizim sattigimiz ürün neredeyse geçen yillarla ayni para. Onun için zor durumdayiz ama yapacak bir sey yok. Ayas’ta domates eken azaldi. Insanlar para kazanamadigi için farkli islere yöneldi. Bazilari hayvancilik yapiyor, sehre göçüyor. Eskiye nazaran çok düsüs var. Ekim neredeyse 10’da 1 diyebiliriz” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA