KOBI Ve Reel Sektörün Sorunlari Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz'a Aktarildi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, KOBI ve reel sektörün sikinti, talep ve önerilerini, TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu baskanliginda gerçeklestirilen, TOBB Yönetim Kurulu Istisare Toplantisi’na katilan Cumhurbaskani yardimcisi Cevdet Yilmaz’a aktardiklarini söyledi.

KOBI Ve Reel Sektörün Sorunlari Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz'a Aktarildi
Samsun TSO 2024 yili Agustos ayi Olagan Meclis Toplantisi, Meclis Baskani Haluk Akyüz baskanliginda gerçeklestirildi.

Toplantida söz alan Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, iki toplanti arasinda yürüttükleri faaliyetler ve gündeme iliskin konular hakkinda meclisi bilgilendirdi. Baskan Murzioglu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu baskanliginda bu ay içerisinde Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz’in katilimi ile yapilan, “TOBB Yönetim Kurulu Istisare Toplantisi” ve Saglik Bakani Prof. Dr. Kemal Memisoglu’nun katilimiyla gerçeklesen, “TOBB Saglik Sektörü Istisare Toplantisi” hakkinda meclis üyelerine açiklamalarda bulundu.

“Sorunlar ve talepler Yilmaz’a aktarildi”

TOBB’da oldukça yogun bir mesai gerçeklestirdiklerini belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, “Ilk olarak Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ve Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel’in de katilimlariyla, yaklasik 7,5 saat süren TOBB Yönetim Kurulu Istisare Toplantisini gerçeklestirdik. Toplantida, KOBI’lerin son dönemde karsilastigi finansmana erisim basta olmak üzere emek yogun sektörlerde yasanan rekabet sorunlarina kadar birçok konuda reel sektörün sikinti, talep ve önerilerini aktardik” dedi.



“Çözüm bekliyoruz”

Eylül ayinda açiklanmasi beklenen ‘Orta Vadeli Plan’a iliskin beklentileri Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz’a aktardiklarini söyleyen Murzioglu, “Enflasyonla mücadele sürecinde atilmasi gereken adimlari ve is dünyamizin enflasyon muhasebesi konusundaki beklentilerini görüstük. Enflasyon muhasebesi konusu biliyorsunuz is dünyasi olarak talep ettigimiz bir uygulamaydi. Beklentimiz sirketlerin mali tablolarini gerçege uygun hale getirilmesini saglamaktir. Ancak, bugün karsi karsiya kaldigimiz uygulama muhasebesel düzeltmeden daha çok isletmelere ilave vergi yükü olusturmaya yönelik bir yöntem. Finansmana erisim güçlesmisken satilmayan malin, olmayan kârin vergisini ödemek firmalari daha da zora sokacaktir. Biz bu baglamdaki endiselerimizi Sayin Yilmaz’a bir kez daha ifade ettik. Akabinde Cuma günü ilan edildi; 27 Agustos Sali günü sonuna kadar verilmesi gereken 2024 2’inci Geçici Vergi Dönemine ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 6 Eylül’e uzatildi. Umarim ertelemenin de ötesinde bu konu çözüme kavusturulur” dedi.



“Bakan Memisoglu’na rapor sunduk”

Ilaç sanayi, medikal, saglik hizmetleri ve uluslararasi saglik turizminde yasanan sorunlar ve çözüm önerilerini degerlendirmek üzere, Saglik Bakani Prof. Dr. Kemal Memisoglu’nun katilimiyla gerçeklestirilen “TOBB Saglik Sektörü Istisare Toplantisi” hakkinda da açiklamalarda bulunan Murzioglu, “Sektörden sorumlu TOBB Baskan Yardimcisi olmam nedeniyle toplantiya ben de istirak ettim. Ülkemizin saglik turizmi konusunda önemli bir potansiyeli var. Samsun da saglik hizmetleri bakimindan çok alternatifli ve gelismis bir sehir. Samsun’da sektörün gelisiminin desteklenmesi ülkemize de bu baglamda büyük katki saglayacagina inaniyorum. Bu anlayisla Saglik Bakanimizla bir araya gelmeden önce medikalcilerden, hastanelere, agiz ve dis sagligi bakim merkezlerinden optikçilere kadar sektöre hizmet eden paydaslarimizla hizlica bir toplanti düzenledik ve Samsun Saglik Sektörü Sorun ve Çözüm Önerileri raporumuzu hazirladik. Genel olarak ifade ettigimiz sorunlari Samsun’da ilgili üyelerimizin taleplerini yazili olarak da Sayin Bakanimiza sunmus olduk. Bakanimiz ve degerli ekibi sag olsunlar iletisime açik sekilde her konuya duyarlilik gösterdi. Oda olarak sektörlerimizin gelisimine yönelik girisimlerde bulunmaya devam edecegiz” diye konustu.



Ihracat geçen yila oranla 8,4 artti

Konusmasinda Samsun’un ihracat rakamlarina da deginen Murzioglu, 2023 yilinin ilk yedi ayinda 903 milyon 638 bin dolarlik ihracat gerçeklestiren Samsun’un, bu yilin ayni döneminde yüzde 8,4 artisla 981 milyon 734 bin dolarlik ihracat kaydettigini dile getirdi. Murzioglu, Samsun’un aylik bazda ise, Temmuz ayi ihracatinin geçen yilan oranla yüzde 5,7 artisla 138 milyon 554 bin dolar olarak gerçeklestigini sözlerine ekledi. Meclis, gündem maddelerinin görüsülüp karara baglanmasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA