TEKNOSAB Lojistik Park Girisim Sermayesi Yatirim Fonu'na SPK'dan Onay

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, TEKNOSAB’da, Girisim Sermayesi Yatirim Fonu modeliyle hayata geçirmeyi planladiklari Lojistik Park projesinin Sermaye Piyasasi Kurulu’ndan onay aldigini açikladi. Baskan Burkay, proje çerçevesinde pay ihraç süreçlerine kisa süre içinde baslayacaklarini söyledi.

TEKNOSAB Lojistik Park Girisim Sermayesi Yatirim Fonu'na SPK'dan Onay
BTSO Agustos Ayi Meclis Toplantisi Oda Hizmet Binasi’nda gerçeklestirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, toplantida yaptigi konusmada, yatirim ortaminin iyilestirilmesi, finansman seçeneklerinin artirilmasi ve girisimcilik destek mekanizmalarinin gelistirilmesinin önemine degindi. Türkiye’de isletme sermayelerinde ve yeni yatirimlarda ihtiyaç duyulan finansmanin agirlikli olarak bankalar tarafindan karsilandigini belirten Baskan Burkay, “Bankacilik sektörünün toplam finans içindeki payinin çok yüksek olmasi, finansmana erisimden finansal sistemin sagligina kadar birçok faktörü etkiliyor. Oysa gelismis ekonomilerdeki gibi konvansiyonel yöntemlerin disina çikip fonlamayi çesitlendirmek önemli. Bu çesitlilik içinde de Girisim Sermayesi Yatirim Fonlari en önemli araçlardan biri.” dedi.

Dünyadaki degisime göre is modeli

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi olarak dünyadaki degisimi ve is yapma modellerini okuyarak, en iyi sekilde uygulamaya çalistiklarini belirten Ibrahim Burkay, Girisim Sermayesi Yatirim Fonu’yla TEKNOSAB’da Lojistik Park kurulmasi için baslattiklari çalismalar hakkinda da bilgi verdi. Geçen hafta Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan fonun kurulusu için gerekli onaylarin alindigini kaydeden Baskan Burkay, önümüzdeki süreçte üyelere yönelik bilgilendirme toplantilari ve en yakin zamanda da pay ihraç süreçlerine start vereceklerini söyledi.



TEKNOSAB’da data center projesi

Teknolojinin tüm dünyada hizli bir degisime neden olduguna isaret eden Baskan Burkay, “Sirketlerin en büyük sikintisi siber güvenlik. Hizli degisen bir teknoloji. Sirketimizdeki altyapiyi bes yilda bir, yenilememiz gerekiyor. Aksi takdirde zamana ve piyasaya ayak uyduramiyorsunuz. Yine Girisim Sermayesi Yatirim Fonu modeliyle TEKNOSAB’da planladigimiz DATA Center projemizi de bu vizyonla kurguladik. TEKNOSAB’taki sirketlerimizin bilgilerini depolamasi için alana ihtiyacimiz var. Burada ürün degil bilgi depolamasi yapacagiz. Bu yeni yapi insallah Türkiye’nin belki en büyük data merkezlerinden birisi olacak. Bilgi Islem ve Otomasyon Konseyi’mizin de katkilariyla Bursa’mizi bu alanda da uluslararasi bir oyuncu yapacagiz.” dedi.

“Hücre üretiminde söz sahibi olmak istiyoruz”

Türkiye’nin ve Bursa’nin yenilenebilir enerji alanindaki rolünü güçlendirmek amaciyla yaklasik 2 yil önce BB Solar sirketini kurduklarini hatirlatan BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, “BTSO Enerji Konseyimiz ve komitelerimiz ile istisare ederek yatirimimizi hayata geçirerek, özellikle hücre üretimi konusunda söz sahibi bir konuma yükselmeyi hedefliyoruz. Her üç projede de üyelerimiz girisim sermayesi fonu araciligiyla yatirimlarini yapabilecekler” dedi.

“Reel sektörün taleplerini her platformda iletiyoruz”

Reel sektörün basta yüksek girdi maliyetleri, finansmana erisim ve rekabetçilikten uzak döviz kurlari olmak üzere, mevcut zorluklar karsisinda bu dönemi en az hasarla atlatmanin gayreti içinde oldugunu kaydeden Burkay, enflasyon düzeltmesinin firmalara yeni bir vergi yükü getirmeden uygulanmasinin kritik önemde oldugunu ifade etti.

BTSO olarak üyelerin taleplerini her platformda dile getirdiklerini ifade eden Burkay, “Çözüm yollari bulmak için var gücümüzle çalisiyoruz. TOBB Yönetim Kurulu olarak, Cumhurbaskani Yardimcimiz Cevdet Yilmaz ve Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanimiz Ibrahim Senel ile yaklasik 7,5 saat süren bir toplanti gerçeklestirdik. Bu önemli toplantida, basta enflasyon muhasebesi ve finansmana erisim olmak üzere, reel sektörümüzün sorunlarini ve çözüm önerilerimizi istisare etme firsati bulduk.”

“Konkordato ticari alacaklari etkilememeli”

Baskan Burkay, bölgesel tesvik düzenlemesinde degisiklik yapilarak 1. bölgede yer alan mevcut firmalarin, teknoloji, tevsii, modernizasyon ve otomasyon yatirimlarinin desteklenmesinin is dünyasi olarak öncelikleri arasinda bulunduguna isaret etti. Son dönemde konkordato ilan eden firmalarin sayisinda önemli bir artis oldugunu söyledi.

Ibrahim Burkay, “Bu çerçevede isletmelerin tüm borç ödemeleri donduruluyor ancak bu durum, söz konusu firmanin ticari alacaklilari için farkli sorunlara yol açiyor. Bu durumda ticari alacaklarin bu sürecin disinda tutulmasini tavsiye ediyoruz. Enflasyon ile mücadele sürecinde sikilastirma politikalarinin en azindan önümüzdeki yilin sonuna kadar sürecegi öngörmekteyiz. Isletmelerimiz için 2025 sonuna kadar kisa çalisma ödeneginin de gözden geçirilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandi.

“KOBI’ler için yeni KGF programlari baslatilmali”

Özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarin ihtiyaç duyduklari krediye, hem yüksek faiz oranlari hem de miktar sinirlamalari nedeniyle ulasmakta zorluklar yasadigini dile getiren Baskan Burkay, KOBI niteligindeki sirketlerin ayakta kalmasi için ticari krediler üzerindeki sinirlamalarin kaldirilmasini beklediklerini belirtti.

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Burkay, küçük ve orta ölçekli isletmeler için Kredi Garanti Fonu bünyesinde yeni garanti programlarinin baslatilmasini, kamu borçlarinin da yeniden yapilandirilmasini istediklerini söyledi.

Türk Eximbank tarafindan kullandirilan kredi faiz oranlarinin ihracatçiyi destekleyecek sekilde revize edilmesi gerektigini ve söz konusu kredilerde banka teminat mektubu uygulamasinin kaldirilmasinin firmalar için kritik önemde olduguna dikkat çeken Ibrahim Burkay, “Özel sektör yatirimlarini tesvik etmek ve sermayeyi dogru alanlara yönlendirmek, finansal sistemimizin de gücünü artiracaktir. Bu perspektifle is dünyasi olarak yatirim önceliklerinin belirlendigi, kaynaklarin etkin, üretimin verimli, katma degerin yüksek, ticaretin rekabetçi oldugu yapisal reformlara zemin hazirlayan bir Orta Vadeli Programin hazirlanmasini ve uygulanmasini arzu ediyoruz.” açiklamalarinda bulundu.

“KFA fuarcilik basari çitasini yükseltiyor”

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, yaklasik 10 yil önce Türkiye’nin ihracat vizyonunu gelistirmek amaciyla hayata geçirdikleri KFA Fuarcilik projesinin bugün dev organizasyonlari gerçeklestiren bir yapiya kavustugunu söyledi.

Ibrahim Burkay, “Bugüne kadar birçok organizasyonu basariyla gerçeklestiren KFA Fuarcilik olarak simdi de dünyanin en büyük savunma sanayii bulusmalari arasinda yer alan IDEF 17’nci Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari’nin organizasyonunu üstlendik. Gelecek yil 22-27 Temmuz tarihinde düzenlenecek fuar, dört farkli alanda es zamanli olarak gerçeklestirilecek. Yeni yeri ve uluslararasi isbirliklerine imkan saglayacak yapisiyla IDEF, insallah Türk savunma sanayinin gurur tablosu olacak. KFA Fuarcilik sirketimiz, Bursa markasi olarak adini, ulusal ve uluslararasi alanda daha da yukari tasiyacak.” dedi.

“Sirketlerimizin risk yönetimi büyük önem tasiyor”

BTSO Meclis Baskani Ali Ugur, artan küresel ve bölgesel risklerle birlikte ekonominin zorlu bir süreçten geçtigini belirterek, yakin cografyada gelisen ve tüm dünyayi etkileyen savaslarin ekonomik etkisinin tedarik zincirlerinde yasanan sorunlar ve yüksek enflasyonun olusturdugu agir tahribatin is dünyasinin önündeki belirsizlikleri artirdigini ifade etti.

Ali Ugur, risk yönetiminin finansmana erisim ve kaynaklarin etkin kullaniminin isletmeler için hayati önem kazandigini da sözlerine ekledi.

Meclis toplantisinda Bursa Uludag Üniversitesi Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Görevlisi ve Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryilmaz, enflasyon düzeltmesi uygulamasi ve is dünyasina etkilerine iliskin sunum gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA