Filmden Esinlenerek Yaptigi Hayalindeki 'School Bus' Ile Dünya Turuna Çikti

Samsun’da yasayan Kadir Mert, satin aldigi 1960 model hurda otobüsü çocukluk hayali olan “School Bus”a (okul otobüsü) dönüstürdü. Evini satarak hayalindeki otobüsü yaptiran Kadir Mert, çiktigi dünya turundan sonra Samsun’a döndü.

Filmden Esinlenerek Yaptigi Hayalindeki 'School Bus' Ile Dünya Turuna Çikti
Atil halindeki bir otobüsü satin alan yazilimci 32 yasindaki Kadri Mert, izledigi bir filmden esinlenerek kendine çocukluk hayali olan okul otobüsü yapti. 700 bin TL harcadigi otobüsün içini adeta yatakli, mutfakli, koltuk takimli bir eve dönüstüren Kadir Mert, okul otobüsü ile Asya ülkelerine yolculuga çikti. Birçok macera yasayan Mert, otobüsle; Iran, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Nepal ülkelerine gitti. Gezisini tamamladiktan sonra Samsun’a dönen Kadir Mert, bir sonraki hedefinin Avrupa ülkelerine gitmek oldugunu belirtti.



"Otobüsle yolculuk yapmak kesinlikle zor oldu"

Yaptigi yolculuk hakkinda bilgi veren Kadir Mert, "Karavanim ‘School Bus’ Amerikan okul otobüsüdür. Çocukluk hayalimdi ve bu hayali gerçeklestirmek yaklasik 15 sene sürdü. Gerçeklestirdikten sonra dünya turu planlari yaptim. Bu ‘school bus’ ile 25 bin kilometre yolculuk yaptik. Türkiye’den çikarak Iran, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Nepal’e ulasim sagladik. Aslinda bu yolculugu yaparken tarihi bir yolculugu canlandirma istegim vardi. Bunu gerçeklestirdim. Bir sekilde sag salim Samsun’a ulasabildik. Otobüsle yolculuk yapmak kesinlikle zor oldu. Araç zaten Asya ülkelerinde bilinip fakat olmayan bir araçtir. Ülkelere girdigimizde kesinlikle bir popstar algisi vardi. Iran’a girdik ve farkli sorunlar yasadik. Iran’da Amerikan ambargosunun olmasi ve arabanin Amerikan olmasindan dolayi problemler yasadik. Orayi atlatabildik. Pakistan’da talibandan bizim güvenligimizi saglamak için devlet 1 haftalik ve 8 sehir olarak eskort sagladi. Yanimizdakilerle beraber Islamabad’a ulasim sagladik. Burada birkaç gün dinlendikten sonra buradan Hindistan’a geçtik. Orada da 1 hafta konakladiktan sonra Nepal’e ulasim sagladik. Tabii ki bu süreçte araçta arizlalar oldu. Iç yasam ünitesinde problemler oldu. Depolarimiz asma sisteminden dolayi düstü. Hindistan’da sarj dinamomuz yandi ve bunu tamir etme zorunda kaldik. Hindistan’da 1 hafta boyunca 10 kisi ittirerek arabayi çalistirdik. Pakistan’da çölde tornaci aramak zorunda kaldim. Insanlar daha farkli deneyimler yasadigi çölde ben devir daim borusu kirilmasi sonucu tornaci aramak zorunda kaldim. Türkiye’de bu araci ilk yapmaya basladigimizda etkilesim aliyorduk. Insanlarin hosuna gidiyordu. Aslinda ben sari bir araba olarak hayalimi gerçeklestirmek istedim ama Türkiye’de dahil hangi ülkeye gidersek gidelim hep gülümseyerek karsiladilar. Askeri, talibana, polisi hep bize gülümseyerek yaklastilar. Haftanin yaklasik 5 gününü ben aracimla beraber yasiyorum. Simdi evlilik ve nisanlilik sürecindeyim. Esimle beraber bu sefer Asya degil de Norveç tarafindan yolculugumuz olacak” dedi.

Kaynak: İHA