Baskan Gülsoy Açiklamasi 'Temmuz Ayinda 152 Ülkeye 326 Milyon 883 Bin Dolar Ihracat Yaptik'

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) Temmuz Ayi Ihracat rakamlarini degerlendirdi. Baskan Gülsoy, “Temmuz ayinda 152 ülkeye 326 milyon 883 bin dolar ihracat, 147 milyon 255 bin dolar ithalat gerçeklestirildi. Emek ve özveriyle üreten, ülkemiz kalkinmasinin öncüsü olan is insanlarimiza, ihracatçilarimiza ve çalisanlarimiza elde ettikleri bu basari için tesekkür ediyorum” dedi.

Baskan Gülsoy  Açiklamasi 'Temmuz Ayinda 152 Ülkeye 326 Milyon 883 Bin Dolar Ihracat Yaptik'
TÜIK verilerine göre 2024 yili Temmuz ayi ihracat rakamlarini degerlendiren KTO Baskani Ömer Gülsoy, “Temmuz ayi ihracat rakamlarina göre 326 milyon 883 bin dolar ihracat gerçeklestirdik. Geçen yilin ayni ayina göre yüzde 20,80 artis, bir önceki aya kiyasla yüzde 25,95 oraninda artis yasanmistir. Kayseri olarak Ithalatimiz ise 147 milyon 255 bin dolar olmustur. Geçen yilin ayni ayina oranla yüzde 8,33 azalis gerçeklesmistir. Ilk 7 ay toplam ihracatimiz 2 milyar 143 milyon 825 bin dolar’dir. Geçen yilin ilk yedi ayina oranla yüzde 3,36 oraninda artis yasandi“ diye konustu.

Kayseri’den 152 ülkeye ihracat gerçeklestirildiginin altini çizen Gülsoy, “Ihracat pazarlarimiz; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, Yunanistan, Italya, Romanya, Rusya Federasyonu, Birlesik Krallik ve Fas’tir” ifadelerini kullandi.

Kayseri ihracatinin sektörler bazinda analizini de yapan Baskan Gülsoy, “Türkiye Istatistik Kurumu’nun belirledigi sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Demir ve Demir Disi Metaller, Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri gibi sektörlerde artis yasanirken Madencilik Ürünleri, Makine ve Aksamlari, Otomotiv Endüstrisi, Meyve ve Sebze Mamulleri gibi sektörlerde azalis gerçeklesmistir“ dedi.

“Yüksek maliyet, düsük kur ve finansmana erisim ihracata engel”

Ihracatçi üyelerin yasadigi sorunlara deginen Gülsoy, ülke ihracatinin önündeki en büyük engelin yüksek maliyet, düsük kur ve finansmana erisimde yasanan sikintilar oldugunu belirtti.

Ihracatçilarin mücadeleci yapilariyla durmaksizin çalistiklarini ve ürettiklerini ifade eden Gülsoy, “Mevcut kosullar altinda rekabet sanslari giderek azaliyor. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle firmalarimiz, dis pazardaki rakipleriyle boy ölçüsemez hale geldi. Fiyatta avantaji kaybetti. Döviz kuru olmasi gereken degerin maalesef altinda. Döviz kuru enflasyona paralel hareket etmiyor. Bu da ihracatçilarimizi bir hayli zorluyor. Üyelerimiz yüksek maliyetlere ragmen, finansmana erisimde sikinti yasiyor. Ihracatimizin, ihracatçimizin önündeki en büyük engel yüksek maliyet, düsük kur ve finansmana erisim. Ülkemizin hedeflerine ulasmasi, ihracatimizin sürdürülebilir olmasi için bu konularda sartlar elverdigince devletimizin, ihracatçi üyelerimize nefes aldiracak adimlari atmasini talep ediyoruz” Ifadelerini kullandi.

Gülsoy, “Çarklarin dönmesi, istihdamin zarar görmemesi, ekonominin büyümesi için ihracatta vites yükseltmek gerekiyor ancak üretim maliyetleri çok yüksek. Firmalarimiz, çarki döndürmek, müsteri kaybetmemek için maliyetine hatta zararina siparis almak zorunda kaliyor. 7 aylik dönemde ihracatimiz artmis olsa da yasadigimiz zorluklar karsisinda ihracatçimiza nefes aldiracak adimlarin atilmasina ihtiyacimiz var. Her türlü güçlük karsisinda emek ve özveriyle üreten, ülkemiz ve sehrimizin kalkinmasinda öncülük eden tüm ihracatçi üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, basarilarinin devamini diliyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA