'Bilim Adami Olmak Için Büyümene Gerek Yok' Dediler

Manisa’nin Alasehir ilçesindeki Uluderbent Ortaokulu tarafindan hayata geçirilen ve 4004 TÜBITAK destegi almaya hak kazanan ’Bilim adami olmak için büyümene gerek yok’ isimli projenin 6 gün süren uygulama çalismalari tamamlandi. Proje kapsaminda 7 profesör, 3 doçent, 1 doktor, 11 ögretim üyesi ve 30 ögrenci Alasehir’de 6 gün boyunca projenin uygulamalarini yapti.

'Bilim Adami Olmak Için Büyümene Gerek Yok' Dediler
Manisa’nin Alasehir ilçesinde egitim-ögretim veren Alasehir Uluderbent Ortaokulu’nun Mavi Bilye Enstitüsü: ’Bilim insani olmak için büyümene gerek yok!’ adli proje çalismasi, 4004 TÜBITAK destegi almaya hak kazandi. Projenin uygulamali çalismalari Alasehir’de yapildi. Proje uygulamali çalismalarina Türkiye’nin degisik üniversitelerinden 7 profesör, 3 doçent, 1 doktor ve 11 ögretim üyesi ile birlikte Manisa merkez ve ilçelerinden 30 ögrenci katildi.

Proje sorumlusu Gülhanim Yagmur organizasyonunda Alasehir’e gelen katilimcilar Sehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi’nde yapilan açilis töreninden sonra çalismalarina basladi.

Ilk uygulama olarak ögrencilere proje kapsaminda hazirlanan sorular üzerinden test degerlendirmesi yapildi. ’Bilim nedir, bilim insani kime denir’, ’Hapsirigim ne kadar uzaga gidebilir’, ’Dogadaki tehlikeler neler ve nelere dikkat etmeliyiz’, ’Renkleri nasil görürüz’, ’Bütün sorumluluk ineklerin mi’, ’Hava nasil disarida’, ’Bir yel degirmeni neden döner ki’, ’Evren genis ama ne kadar’, ’Tohumlari harekete geçiren nedir’, ’Baykus ne yemis’ gibi degisik 40 proje kendi alaninda uzman egitimciler tarafindan uygulamali olarak anlatildi.

Alasehir ve Kula ilçelerinde incelemeler yapildi

Proje kapsaminda Alasehir’in tarihi ve kültür degerlerinin bulundugu alanlarda, Kula ilçesi Jeopark alaninda gezi ve incelemeler yapildi. Katilimcilar, Alasehir ilçesinde Saint Jean Kilisesi, Toptepe Antik Tiyatro, Meslek Yüksek Okulu Böcek Müzesi, Alasehir üzüm baglari, Kula UNESCO Global Jeopark gibi kültür ve turizm alanlarina geziler yaparak, görerek ve yasayarak arastirmalar yapti.

Mobil Bilim Merkezi Alasehir’de

TÜBITAK 4004 Projesi kapsaminda Milli Egitim Bakanligi Mobil Bilim Merkezi otobüsü Cumhuriyet ve Demokrasi Meydani’nda proje katilimcilarina ve vatandaslara açik hizmet verdi. Içerisinde Uzay terazisi, Sanal Gerçeklik Gözlügü, Dijital Mikroskop, Interaktif Topografya, T - Rex Dinozor, Tesla Bobini, Sonsuzluk Aynasi, Kalp Davulu, Satürn Roketi gibi bilimsel cihazlarin bulundugu Mobil Bilim Merkezi proje katilimcilari ve Alasehirliler tarafindan ilgi ve begeni ile ziyaret edildi.

Baskan Özküzcüoglu çocuklara dünya klasikleri hediye etti

4004 TÜBITAK Projesi kapsaminda Alasehir’e gelen çocuklara Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu dünya klasiklerinden olusan birer kitap hediye edildi. Proje katilimcilarini ziyaret eden Baskan Öküzcüoglu katilimcilara Alasehir’in tanitilmasi için yaptiklari katki nedeniyle tesekkür ederek, "Bugün Manisa ve çevre ilçelerimizden çocuklarimiz bizlerle beraber. ’Bilim Insani Olmak Için Büyümenize Gerek Yok’ etkinligi var. Kendileri burada görseller izliyor ve deneyler yapiyorlar. Alasehir’de onlari misafir ediyoruz. Burada hem onlara bilimi sevdiriyoruz, hem de dostluk, kardeslik ve kaynasmayi sagliyoruz. Bende bu güzel çalismalara destek amaciyla dünya klasiklerinden olusan eserleri hediye edecegim. Alasehir’de misafirken, aksamlarini kitap okuyarak degerlendirecekler. Alasehir’e geldikleri için tesekkür ediyorum." dedi.



Ögrenciler mutlu oldu

Projeye katilan ögrenciler, ailelerinden ilk kez ayrildiklarini, ama projeye katildiklari için çok mutlu olduklarini belirtti.

Ögrenciler projeye katilmakla, yeni yeni arastirmalar, yeni yeni çevreler ögrendiklerini belirterek, yeni arkadasliklar ve çalisma sistemlerini ögrendikleri için çok mutlu olduklarini söyledi.



"Çalismalar çok güzel oldu"

Alasehir Uluderbent Ortaokulu Fen Bilimleri Ögretmeni Gülhanim Yagmur, "Bu proje, bilginin toplumla bulusturulmasini ve yayginlastirilmasini, etkilesimli uygulamalarla anlasilir bir biçimde kazandirilmasini ve katilimcilarin bilimsel olgulari fark etmelerini saglamayi hedeflemektedir. Projemizin hedef kitlesini, Manisa’daki okullarda ögrenim gören, 5. ve 6. siniftan mezun olan 11-12 yaslarindaki 30 ögrenci olusturmaktadir. Proje kapsaminda; drama, oryantiring, argümantasyon, dikotom tayin, teknolojik uygulamalar, egitsel oyunlar, modelleme, storigami, gökyüzü gözlemi gibi etkinliklerle katilimcilara alternatif ögrenme yollari anlatildi. Ayrica, Philadelphia Antik Kenti, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alasehir Meslek Yüksekokulu, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparki, Mobil Bilim Merkezi gibi yerlerde etkinlikler düzenlenerek bilgiler yerinde gözlemlendi. Projemizde, çevre sorunlari ve çözümleri, doga bilinci, farkli bilim dallarinin taninmasi, kavram yanilgilarinin giderilmesi, ekolojik ayak izi farkindaligi, bilimsel arastirmalarin dogasi gibi konularda katilimcilarin bilgi ve farkindaliklar yasayarak görüldü.

Katilimcilar, bilimin dogasi ve bilimsel süreçler ile ilgili gözlem ve neticeler arasindaki fark, teori ve kanun, bilimde hayal gücü ve gibi unsurlari ögrenme firsati bulabildiler. TÜBITAK destekli projemizde, proje boyunca gerekli olan konaklama, iase ve etkinlik alanlari arasinda ulasim giderleri proje bütçesinden karsilandi. Aylar öncesinde en küçük detayina kadar yazilan ve bir proje olarak hazirlanan bu faydali program için TÜBITAK destegi almak çok önemliydi. Bu tür etkinliklerin desteklenmesi mutluluk verici. Bu destek sayesinde; ögrencilerin erken yasta, farkli ama çok gerekli bir dünyayi deneyimlemesine izin veriliyor ve etkinliklerde çocuklar çekingenliklerini yenip, sorular ve sorunlar üzerine fikir yürütüyorlar. Ileride ne yapmak istediklerine karsi bir düsünceleri olusmaya basliyor, kendilerine ilerleyen egitim süreçlerinde bir yol haritasi çizebiliyorlar. Çocuklarin, kendi basina bir birey olma sansi tanimis olmak ve merak edip kesfetmesinin önünü açmak için bu tarz uygulamalar devam etmesi düsüncesindeyiz. Proje 4004 kapsaminda bir proje yazdik. Mavi Bilye Enstitüsü: ’Bilim Insani Olmak Için Büyümene Gerek Yok’ isimli bir proje. Bu proje çerçevesinde Manisa’nin 17 ilçesinden 30 ögrenci seçtik. Bu ögrenciler burada bilimin dogasi ve bilimsel sorgulamanin dogasi konusunda çalismalar gerçeklestirdiler. Bilim otobüsü de bakanlik tarafindan iki gün süreyle buraya tahsis edildi. Bu otobüsten proje katilimcilari ve vatandaslar yararlandi. Bunun disinda alaninda uzman hocalarimiz, akademisyenler, bilim insanlari farkli sehirlerden Aksaray, Çanakkale, Izmir, Usak, Bolu, Kayseri gibi farkli günlerde buraya gelerek çocuklarla farkli etkinlikler yapti. Çocuklarimiz için çok güzel bir etkinlik oldu. Farkli bilim dallarini tanidilar, Alasehir için, Türkiye için, dünya için çok güzel seyler olacagini ve bu farkindaligin farkli insanlara yayginlastirilacagini düsünüyoruz, emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz." dedi.

Projenin sonunda katilimcilara düzenlenen törenle sertifikalari takdim edildi.
Kaynak: İHA