Baskan Büyüksimitci Açiklamasi 'Yesil Pasaport Ihtiyaci Ve Vize Sorunu Ihracatimizi Olumsuz Etkiliyor'

Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) Agustos Ayi Meclis Toplantisi, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu üyeleri, yüksek istisare kurulu üyeleri ve TOBB Kayseri Genç Girisimciler Icra Kurulu üyelerinin katilimi ile KAYSO meclis salonunda yapildi.

Baskan Büyüksimitci Açiklamasi 'Yesil Pasaport Ihtiyaci Ve Vize Sorunu Ihracatimizi Olumsuz Etkiliyor'
Toplantinin açilis konusmasini yapan KAYSO Meclis Baskani Abidin Özkaya, Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtigini belirterek, “Bu zorluklarin süphesiz en önemli kismini halen içerisinde bulundugumuz ve çokça olumsuzluklarini üzerinde hissettigimiz yüksek enflasyon, yüksek faizler, finansa erisimdeki zorluklar ve jeopolitik riskler olusturuyor” dedi.

Vergi mevzuatindaki odak noktanin kayit disi ile mücadele olmasi gerektigini vurgulayan Özkaya, “Enflasyon kur iliskisi ve yatirim faiz iliskisi daha dikkatli degerlendirilmeli, vergi mevzuatinda odak nokta kayit disiyla mücadele olmalidir. Ihracatçilarimizin düsük kurdan kaynakli rekabet sorunu, kur artislarinin enflasyonun altinda kalmasi, girdi maliyetlerinde oransal olarak daha yüksek fiyat artisi, ihracat yapan firmalarinizi zorlamakta, hatta güçlükle kazanilan paralarin kaybedilmesine sebebiyet vermektedir” diye konustu.

Özkaya, “Önümüzdeki süreçte 2025 yilinin bahar aylarina kadar tüm firmalarimizin, yöneticilerimizin siki durusunu devam ettirmesi, masraflarini kontrol etmesi, girdi kontrollerini daha dikkatli yapmalari elzemdir. Çünkü hem küresel piyasalarda hem de yurt içi para piyasalarinda faizlerde bu yilin son çeyreginden itibaren düsme egilimi belirmistir. Düsen faizlerin piyasalari bir miktar olumlu etkileyecegi muhakkaktir. Bu süre zarfinda özellikle bankalarimiza çok önemli görevler düsüyor. Erken kapama, limit kisma ve teminat artirma gibi olumsuzluklara sebebiyet vermemelidir. Insallah karsilikli anlayisla bu süreci de hep birlikte ülke olarak üretimin ve dayanismanin verdigi güçle atlatacagiz” seklinde sözlerini tamamladi.

“Enflasyon muhasebesi yeniden degerlendirilmeli”

KAYSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci de, enflasyon muhasebesinin makro ve mikro ölçekte birçok olumsuzlugu beraberinde getirdigini belirterek, “Finansmana erisimin oldukça zorlastigi günümüzde, kaynaklarin vergiye ayrilmak durumunda kalinmasi, yatirim yapma istahini olumsuz etkileyecek. Yüksek maliyetler, yüksek faizler ve finansmana erisimdeki zorluklar karsisinda isletmelerimiz ayakta kalmaya çalisirken, alinan kararlarin reel sektör üzerindeki etkilerinin de degerlendirilmesi gerekir. Enflasyonla mücadele programi kapsaminda atilan adimlar üretim ve istihdami sekteye ugratmamali. Isletmelerimizin içinde bulundugu zor kosullar göz önünde bulundurularak, is dünyasinin da görüsleri alinip, kararin yeniden degerlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

“Gümrüklü Hava Kargo Sahasi KAYSO’nun girisimleri ile hayata geçiyor”

Kayseri’nin yakinda Gümrüklü Hava Kargo Sahasina kavusacagi müjdesini veren Baskan Büyüksimitci, “Sehrimiz, yillardir dile getirdigimiz ve Kayseri Sanayi Odasi olarak gerekli girisimlerde bulundugumuz gümrüklü hava kargo sahasina insallah yakinda kavusmus olacak. Bu konu ile ilgi Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Kayseri Müdürlügü ile devamli temas halindeyiz. Kayseri Sanayi Odasi olarak konuyu bizzat takip ediyoruz. Gümrüklü hava sahasi için Erkilet Havaalaninda bin 300 metrekare yer ayarlandi. Buranin ihalesi için Devlet Hava Meydanlari Isletmeler Genel Müdürlügü’nden onay alindi. Insallah yakin bir tarihte ihalesinin yapilmasini bekliyoruz. Ihracatçilarimizin uluslararasi pazarlara erisimini kolaylastiracak ve ihracatimiza katki saglayacak gümrüklü hava sahasi, ihracat ve ithalat yapan firmalarimiz açisindan büyük bir kazanç olacak. Firmalarimiz, hem zamandan tasarruf edecek hem de ciddi bir masraftan kurtulmus olacak” dedi.

“Bogazköprü Lojistik Merkezi ile ilgili talebimizi ulastirma bakanimiza ilettik”

Insaati devam eden Bogazköprü Lojistik Merkezi projesi ile ilgili taleplerini Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu’na ilettiklerini ifade eden Baskan Büyüksimitci, “Lojistik Merkezin insaati devam ediyor ama yeni demiryolu hatlari projeye uymadigi için, bazi hatlarin sökülmesi gerekiyor. Buradaki mevcut demiryollarina ilave minimum 3 yolun daha yapilmasi gerekiyor. Halihazirda, yasanan yogunluktan dolayi ihracat trenleri Incesu ve Yesilhisar istasyonlarinda 1-2 gün beklemek durumunda kaliyor. Ilave 3 yolun yapilmasi ulasim aglari problemini büyük ölçüde çözecek, lojistik merkezin tam olarak devreye girmesi ile sanayicilerimiz rahatlamis olacak” diye konustu.

“Kayseri - İçel arasi demiryolu hattinin ek maliyeti yaklasik 850 milyon TL”

İçel - Gaziantep yüksek hizli tren yol çalismasi sebebi ile kapatilan Kayseri - İçel arasi demiryolu hattinin sanayicilere yillik maliyetinin yaklasik 850 milyon TL oldugunu açiklayan Büyüksimitci, “İçel-Yenice arasindaki yüksek hizli tren projesinin insaati nedeniyle yol, 2 yil süreyle kapatildi. Söz konusu sürenin 4 yila kadar çikabilecegi degerlendiriliyor. Demiryolu alternatifinin olmamasi, sanayicilerin yüksek karayolu fiyatlarina ve ilave maliyetlere katlanmasina sebep oluyor. Kayseri merkezli kombine demiryolu tasimaciligi ile İçel ve Iskenderun Limanlarina günlük 4 blok trenle yilda 68.000 ihracat konteyneri tasiniyor. Söz konusu durumun ihracatçilarimiza yillik ek maliyeti yaklasik olarak 850 milyon TL civarinda. Insaatin hizlandirilmasini ve demiryolu insaatinin tamamlana kadar konteyner basina indirim yapilmasini talep ettik” dedi.

“Yesil pasaport ve vize sorunu ihracatimizi olumsuz etkiliyor”

Son olarak yesil pasaport ve vize konusunda sanayicilerin yasadigi sorunlarin ihracati olumsuz etkiledigini dile getiren Baskan Büyüksimitci, “Bilindigi üzere, hali hazirda son 3 takvim yili itibariyla yillik ortalama ihracati 500 bin dolarin üzerinde olan ihracatçi firma temsilcilerine yesil pasaport verilmektedir. Sanayicilerimizin dünyaya açilmalarini kolaylastirmak ve ihracat kapasitemizi artirmak adina yesil pasaporta erisimleri ciddi önem arz ediyor. Bu kapsamda ilk yesil pasaportun 500 bin dolar ihracat üzerinde hak edilmesine ragmen 2. ve devamindaki yesil pasaport erisimi için saglanmasi gereken ihracat rakamlarinin daha makul seviyelere düsürülmesi ihracatimiza ciddi manada katki saglayacaktir” dedi.

Is insanlarinin vize basvurularinda yasadiklari gecikmelerin Avrupa ile ticarete tarife disi engel olusturdugunu kaydeden Büyüksimitci, “Sanayicilerimizin ve çalisanlarimizin vize süreçlerinin uzamasi, bir taraftan ticari görüsmelerin, fuarlarin, müsteri ziyaretlerinin ve diger ticari etkinliklerin planlamasini zorlastirirken, diger taraftan rekabet gücümüzü zayiflatiyor, Avrupa’daki is ortaklarimiz ve müsterilerimiz üzerinde olumsuz bir izlenim olusturabiliyor. Hem yesil pasaport hem de vize konusunu Ticaret Bakanimiz Sayin Ömer Bolat’in Kayseri ziyaretlerinde kendilerine ilettik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskanimiz Sayin Rifat Hisarciklioglu’da bu konulari Sayin Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere ilgili Bakanlarimiza her firsatta dile getiriyor. Insallah bu konunun da kisa süre içerinde çözülmesini bekliyoruz” seklinde sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA