Bakir Çubuklarla Suyun Izini Sürüyor

Yozgat’in Çekerek ilçesine bagli Sari köyde yasayan 42 yasindaki Ilyas Çakan, bakir çubuk yöntemiyle su kaynaklari buluyor. Çakan bu yöntemle su ana kadar 2 bin vatandasa ait tarla ve bahçenin suya kavusmasina yardimci oldugunu söyledi.

Bakir Çubuklarla Suyun Izini Sürüyor


Su kaynaklarina ulasabilmek için modern yöntemlerin uygulandigi günümüzde bazi yörelerde yerlesim yerlerinde ve tarlalarda kadim usuller kullaniliyor. Yozgat’in Çekerek ilçesine bagli Sari köyünde de çiftçilikle ugrasan Ilyas Çakan, 2005 yilindan itibaren suyun izini sürüyor.

Yozgat basta olmak üzere Tokat ve Kütahya gibi birçok ilde de su bulan Çakan, kaynaga ulastiginda çubuklarin kendisini suyun oldugu yere yönlendirdigini belirtti.

Bu güne kadar gösterilen farkli yerlesim alanlarinda belirledigi noktalarda 2 bine yakin su kaynagina ulastigini ifade eden Çakan, yanilma payinin olmadigini söyledi.

2005 yilinda ilk olarak kendi evinin bahçesinde bakir çubuklarla su arayip buldugunu belirten Çakan, çiftçilikten arta kalan zamanlarda su aramayi sürdürüyor.

“19 yildir su ariyorum”

19 yildir bahçe ve tarlalarda su aramayi sürdürdügünü söyleyen Çakan, “Ben çiftçilikle ugrasiyorum. Çiftçilikten arta kalan zamanlarda elimden geldigi kadar da su buluyorum, bu zamana kadar 2 bin kisiye su buldum ve hiçbir sekilde daha henüz suyum çikmadi diyen olmadi, az ya da çok çikiyor ama yine de çikiyor. Toprak altinda damarlara göre suyu tespit edebiliyorum. Her insanda ayri bir manyetik enerji var, bu enerjiyi bakir tellere verdigin zaman toprak altindaki suyun enerjisi birlesince elimdeki bu bakirlar çarpi haline geliyor ve bu sayede orada suyun oldugunu tespit edebiliyoruz” dedi.



“Çok fazla talep oluyor”

Ilk olarak kendi bahçesinde buldugu su ile bu ise atildigini ifade eden Çakan, “Daha önce kendi evimde bu islerle ugrastim, bahçemde su var diyordum kimse bana inanmiyordu. En sonunda noktaladigim yere sonda getirdim, sondayi vurunca isaretledigim yerden su çikti, suyum halen de akiyor. Daha sonra bunu görenlerin bahçelerine de baktim oradan da su çikti. Böylece ilerledi. Tokat’a gittim, Kütahya’ya gittim orada su buldum. Talep çok fazla oluyor ama çiftçilik yaptigim için su an bu islere yogunlasamiyorum. Ben ilkbahar ve yaz aylarinin basinda su bulmuyorum, genelde 9. ve 10. aylarda su bakiyorum çünkü suyun bu dönemler en kurak zamani, bu aylarda bulunan su kesinlikle kesilmiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA