Antalyali Çiftçi Ata Tohumlariyla 52 Santimetre Boyunda Patlican Yetistirdi

Antalya’nin Ibradi ilçesi Ürünlü Mahallesi’nde yasayan 65 yasindaki çiftçi Sendur Özdogru, evinin bahçesinde 52 santimetre uzunlugunda patlican yetistirdi.

Antalyali Çiftçi Ata Tohumlariyla 52 Santimetre Boyunda Patlican Yetistirdi
Sendur Özdogru, kisin Manavgat ilçesinde, yazin ise Ibradi’nin Ürünlü Mahallesi’nde yasadigini ve çiftçilik ile ugrastigini söyledi.



Yaz aylarinda dogup büyüdügü Ürünlü Mahallesi’nde yasadigini söyleyen Özdogru, “Yaz aylarinda kendi çapimda Ürünlü’de sebze isleriyle ugrasiyorum. Bu yil atalarimdan kalan patlican tohumlarini fide haline getirdim. Evimin önünde bulunan 150 metrekarelik bahçeye patlican fidelerini deneme amaçli ektim. Patlican fidelerini tamamen hayvan gübresi verdim. Kesinlikle fenni gübre ve ilaç vermedim. Organik olarak yetistirdim. Her fidan bol miktarda patlican vermeye basladi ve su anda patlicanlarimin boyu 52 santimetreye kadar çikti. Patlicanlari toplamasam daha da büyüyecek ve 60 santimetreye kadar çikacak. Patlicanin fidanlarinin boyu ise benim boyumu bile geçti. 2 metreye kadar kadar ulasti” dedi.



“Tohumlarini köylüye dagitacak”

Patlicanlarin tamamen organik oldugunu anlatan Özdogru, “Bu atalarimizin yetistirmis oldugu tohumlarin patlicanlari. Su anda gelecek yillarda yeniden yetistirmek için bol miktarda tohumluk patlican birakiyorum. Gelecek yillarda köylülerimize tohumlarini verecegim. Köylülerimiz de benden tohum istiyorlar. Onlara tohumu dagitacagim. Köylülerim de sebeplensin. Gelecek yil da bol miktarda patlican yetistirecegim. Satis problemim ise bulunmamaktadir. Köylüler ben olmasam bile patlicani bahçeden toplayip parasini birakip gidiyorlar” diye konustu.



“Ben bile inanamadim”

Patlicanlarin bu sekilde büyüdügüne inanamadigini söyleyen Özdogru, “Bu patlicanin böyle olduguna ben dahi inanamadim. Böyle olacagini hiç tahmin etmiyordum. Havalar soguyuncaya kadar patlican verimi devam eder. Hastalik olmazsa kisin ortalarina kadar gider. Haftalik olarak patlicani topluyorum. Patlican önce siyahlasiyor. Büyüdükçe gri renk aliyor. Bir taraftan çiçek açarken bir taraftan da bol miktarda patlicanlar büyüyor. Normal hale gelen patlicanlar bir haftada 40 santimetreyi buluyor. Bol su verilirse 50 santimetreyi geçer” seklinde konustu.

Kaynak: İHA