Balikçilarin 'Hamsi Kotasi' Endisesi Açiklamasi 'Altinla Yarisacak'

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birligi Baskani Atif Malkoç, bu sezondan itibaren uygulanmaya baslanacak hamsi avlanma kotasinin balikçi ve vatandaslari olumsuz etkileyecegini belirterek, “Hamsi altinla yarisacak" dedi.

Balikçilarin 'Hamsi Kotasi' Endisesi Açiklamasi 'Altinla Yarisacak'
Hamsi avi, Türkiye’de balikçilik sisteminin yüzde 65’ini olusturuyor. Bu nedenle sektör için önemi oldukça büyük. Ancak gün geçtikçe hem orani azaliyor, hem de boyutu küçülüyor. Bu degisiklik tezgaha giden müsterinin de dikkatini çekiyor. Hamside av miktarina bakanlik tarafindan kota getirildi.

Artik Türkiye karasularinda yalnizca 400 bin ton hamsi avlanabilecek. Kararla birlikte kayit disi avlanmanin önüne geçilmesi ve biyoçesitliligin korunmasi hedefleniyor. Balikçilar, yillardir santim yasagindan dolayi Türkiye karasularinda avlanamayan hamsilerin baska ülkelerde avlandigini, simdi de getirilen kota sinirinin geriye dogru ivme kazanan hamsi avciligini daha da zora soktugunu öne sürdüler.

“Boy kotasina bir de av kotasi eklendi”

Türkiye’de 9 cm, diger ülkelerde 6 cm olan hamsi boy sinirina yeni kota eklenmesini dogru bulmadigini söyleyen Su Ürünleri Kooperatifleri Birligi Baskani Atif Malkoç, “Sezon olarak balikçilik bu sezon iyi görünüyor. Palamut, istavrit ve çinakop bolca var. Hamsiyle ilgili ise bilinmeyen bir yön önümüze koyuldu. Hamsi avlama siniri bizde en az 9 cm, diger Karadeniz ülkelerinde ise 6 cm. Yillardan beri hamsinin simsarligini yapip, kolluyoruz. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan ise hamsi tutuyor. Saydigim ülkeler hamsiyi 6 cm avlarken, bizde 9 cm siniri var. Bir de buna kota sinirlama eklendi. Onlarda da kota var ama bizim küçük diye tutmadigimiz hamsiyi onlar tutuyor. Türkiye’de bunu tutsak sanayiye verecegiz. Bize tutturmuyoruz ama onlar tutup sanayiye veriyor” dedi.



“Hamsi bundan sonra altin fiyatlariyla yarisacak”

Kararin hamsi fiyatlarina olumsuz yansiyacagina deginen Baskan Atif Malkoç, “Diger ülkelerde kota 100 bin tonken 250 bin ton hamsi tutuyorlar. Kotayi Karadeniz’de neye göre koydular bilmiyorum. Daha stoklarda ne kadar hamsi var onu bilmiyorlar. Bir de hamsi Türkiye karasularindan erken göç ediyor. Yillardir bu uyarilari yapiyoruz. En sonunda hamsi avciligi bitirildi. Bundan sonra millet ucuz hamsi yemeyi beklemesin. Hamsi bundan sonra altin fiyatlariyla yarisacak. Hamsiye kota uygulanirsa herkesin yiyebilecegi bir ürün olmaktan çikar. Çünkü çok agir kurallar konulmus. Dünyanin en degerli denizi Karadeniz, en degerli hamsi Karadeniz’de var. Dünyada hiç rekabet olmayan hamsiye ilgililer kota koydu. Bu sene balikçilikta hamsinin durumunu bekleyip görecegiz” diye konustu.



“Hiç tutmasak daha iyi"

Balikçilarin sikintilari arasina kotanin da girdigine dikkat çeken Malkoç, sunlari söyledi:

“Karadeniz’de sezonda 300 bin ton tutuldugu kayitlara geçiyor ama çogu yazilmiyordu. Balikçilar tutulan hamsinin yarisini kayit altina almazdi. Simdi ise gelen denetimler sayesinde tutulan 1 kilo hamsi bile yazilmak zorunda. Siki denetimler var. Gece saat 03.00-04.00’te limana gelsen Tarim ve Orman Müdürlügünden memur gelip, baligi disari çikartirken kayit altina almak zorunda. Karadeniz’de birçok kirsal kesim var. Gecenin yarisinda memurlar nasil gelip islem yapacak. Bazi bölgelerde limanlari altyapisi ve yolu bile yok. Böyle bir bilinmeze girdik, sonuçlarini görecegiz. Hiç umudumuz yok. Hamsi kotasi balikçiligin önünde çok büyük bir sikinti olacak. En azindan hamside gelecekten ümidimiz yok. Gelecek senelerde diger balik türlerine uygulanmasindan da endiseleniyor. Bence bu, Avrupa’nin Türkiye’yi tuzaga düsürmesidir. Bunu Türkiye’ye tutturmak için önümüzde çok büyük bir engel konuldu. Karadeniz’deki diger ülkelere bayram geldi. Bu yil Türkiye’de hamsinin kilosunun 200 TL’den asagiya düsecegini sanmiyorum. Son yayinlanan kota genelgesine göre hamsiyi hiç tutmasak daha iyi gibi geliyor.”
Kaynak: İHA