Iklim Degisikligine Dikkat Çekmek Için Kumaslara Ekolojik Baski Yaptilar

Kastamonu’da yürütülen “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi” projesinde yer alan katilimcilar, iklim degisikligine farkindalik olusturmak amaci ile topladiklari yaprak ya da çiçek gibi bitkilerle kumaslara baski yapti.

Iklim Degisikligine Dikkat Çekmek Için Kumaslara Ekolojik Baski Yaptilar
Avrupa Birligi Baskanligi ve Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan desteklenen Polonya ve Kuzey Makedonya’nin ortak oldugu “ECOPRINT in Nature” projesinin de yürütücüsü olan Kastamonu Üniversitesi, petrol ürünlerinden ziyade dogada bulunan yaprak ya da çiçeklerin kullanilarak kumasa yapilan baskida da öncü olmaya devam ediyor. Birçok yabanci ülke ile ortak çalismalar yürüterek iklim degisikligi ve geri dönüsüm konularinda proje üreten Kastamonu Üniversitesi, “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi 2” projesi çerçevesinde dogal baski etkinligi düzenledi.

TÜBITAK 4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari Destekleme Programi kapsaminda desteklenen proje çerçevesinde düzenlenen etkinlikte katilimcilar, dogadan topladiklari, çiçek ya da yapraklarla, herhangi bir kimyasal madde kullanmadan kumasa desen ve renk aktarimi yapti.

“Doganin sunmus oldugu hediyelerden bir sanat ortaya çikartmak istedik”

Projenin yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Ögretim Görevlisi Berkan Güngör, “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi projesi çerçevesinde ’ecoprint’ etkinligi yapiyoruz. Ecoprint aslinda ekolojik baski diye de geçiyor. Bu etkinlikte doganin bizlere sunmus oldugu hediyelerden ögrencilerimizle birlikte bir sanat ortaya çikartmak istedik. Doganin kendi ve öz güzelligini, saf güzelligini, insan eliyle sanat eserine dönüstürebilecegimiz bir etkinlik yapmak istedik ve ekolojik baski etkinligimizi projemize katilanlarla bulusturduk” dedi.



“Bitkinin yumus dallarini, çiçeklerini, tohumlarini ya da yapraklarini kullanabiliyoruz”

Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Önder Tor ise, “Bitkilerin farkli bölümlerini kullanarak kumasa ekolojik baski yapiliyor. Ekolojik baski, aslinda farkli kumaslara da yapilabilir. Ipege, yüzde 100 pamuk olan kumasa, kot pantolonlarina ya da daha farkli kumaslara bu baski yapilabilir. Bazen deriye dahi yapiliyor. Doganin bizlere vermis oldugu bitkinin bölümlerini bizler kumasa farkli yöntemlerle aktarabiliyoruz. Özellikle bitkinin yumusak dallari var ise bunlari kullanabiliyoruz, yapraklarini, çiçeklerini, tohumlarini kullanabiliyoruz. En güzeli ekolojik baskida hangi bitkinin hangi bölümünün hangi kumas üzerinde nasil desen veya renk verdigini gözlemleyebiliyoruz. Bir yaprak deseni kumasin üzerinde sizlere bambaska bir renk ile baski verebiliyor. Yesil bir yaprak bakiyorsunuz kumasin üzerinde farkli yöntemler kullanilarak mor, pembe ya da daha farkli renk verebiliyor” diye konustu

“Ögrendigim bilgileri hayatimda da tecrübe etmek istiyorum”

Kastamonu Üniversitesi Uluslararasi Ticaret ve Isletmecilik Yüksek Lisans ögrencisi Sevilay Güleroglu da, “Günümüzde iklim degisikliginin eksilerini kendi yasantimda görüyorum. Benim ailem tarimla ilgileniyor. Onlarin da yasadiklari sorunlar sebebiyle benim hep dikkatimi çekiyordu. Berkan hocamizin da su anda günümüzün sorunu ile ilgili projesinin oldugunu duydugumda hemen basvurmak istedim. Burada ögrendigim bilgileri gerek ileriki yillarda yapacagim akademik çalismalarimda kullanacagim ya da kendi günlük yasantimda da ögrendigim bilgileri tecrübe etmek istiyorum. Proje çerçevesinde olaylarin yasandigi yerlere gidiyoruz. Tasköprü’de yanan ormanlik alanlari ziyaret etti. Bozkurt’ta yasanan sel felaketini yerinde görüp inceledik. Buralari ziyaret ettigimde daha gerçekçi bir göz ile görüyorum. Teorik bilgilerden ziyade gördüklerimi somut bir sekilde kavramlastiriyorum. Daha sonra akademik olarak bu yönetisim seklini, iklimin yine kendi çerçevesinde tanimi ve alt kavramlarini ögrendim. Daha somut çalismalar içerisinde yer almak istiyorum ileriki zamanlarda da” seklinde konustu.



“Burada ögrendiklerimi meslek hayatimda da umarim kullanabilirim”

Projeye katilan Kastamonu Üniversitesi Peyzaj Mimarligi yüksek lisans ögrencisi Aysenur Kaya ise, “Ankara’dan katiliyorum. Projeye katilmamdaki amaçlarimdan bir tanesi kendi meslegimi iklim adina nasil gelistirebilirim düsüncesiydi. Kastamonu’ya geldikten sonra çok güzel deneyimler yasadim. Proje tamamlanana kadar birçok bilgiye sahip olacagiz. Olasi isbirlikleri olsun, iklimin gelecegi konusunda kendimi nasil saglam adimlarla ilerleyebilecegim konusunda birçok önemli bulgular elde ettim. Umarim bunu da meslek hayatimda kullanabilirim” ifadelerini kullandi.

“Proje sayesinde her seyin sebebini daha çok hakimim ve neden sonuç iliskisini kurabiliyorum”

Istanbul’dan projeye katilmak için Kastamonu’ya gelen Kayra Küçük, “Su anda iklim ile ilgili problemler var. Daha yeni Istanbul’da su sikintisi ya da aktif olarak yanmaya devam eden ormanlarimiz gündeme geliyor. Bunlar ülkemiz için çok büyük sikintilar oluyor. Bunlarin sebebi ne, bunlara karsi nasil önlem alabilecegimizi ögrenmek için bu projeye katildim. Tasköprü’de yanan ormani, sel felaketi yasanan Bozkurt’u ziyaret ettik. Burada her seyi yerinde görmemizi sagladi. Bunlarin da olumlu yansimalari oldu. Çünkü artik her seyin sebebine daha çok hakimim. Neden sonuç iliskisini daha güzel kurabiliyorum” dedi.

Kaynak: İHA