Denize Atilan Plastik Sisede Sikisan Orfoz Baligini Dalis Yapan Profesör Kurtardi

Antalya’da denize atilan plastik siseye sikisan nesli tükenmekteki orfoz baligini, sualti dalislariyla ünlü Prof. Dr. Mehmet Gökoglu kurtardi. O anlar sualti kamerasina yansirken, deniz kirliligine dikkat çeken Gökoglu, “Dogada bir tilkinin, ayinin, köpegin veya inegin basina kova gibi esyalarin geçtigini hep izledik, simdi de bir orfozun basina plastik sisenin geçtigini izledik. Bu denize atilan kirlilik sonrasi bir canliya nasil zarar verildiginin en güzel örnegi” diyerek tepkisini dile getirdi.

Denize Atilan Plastik Sisede Sikisan Orfoz Baligini Dalis Yapan Profesör Kurtardi
Konyaalti Sahili’nde geçtigimiz gün ögrencileriyle dalis yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, sualtindaki kirliligi görünce sok yasadi. Plastik bir siseye sikismis orfoz baligini görünce ikinci bir sok yasayan Gökoglu, sisede adeta ölümü bekleyen ve Uluslararasi Doga Koruma Birligi’nin (IUCN) nesli tehlike altinda olan hayvanlarin yer aldigi kirmizi listedeki orfozu kurtarmak için uzun süre ugrasti. Pet siseye tasla vurup bir yandan da onu çekerek baligi kurtaran Gökoglu, ardindan dogal ortamina birakti.

“Aksam oturuyorlar, çöplerini birakip gidiyorlar”

Duyarsiz insanlarin Konyaalti Sahili’ni kötü bir sekilde kullandigini söyleyen Gökoglu, “Aksam oturuyorlar, getirdikleri çöpleri sahile birakiyorlar, bazilarini da denize atiyorlar. Bu görüntülerde de orfoz baligini kurtardik. Orfoz baliginin avlanmasi yasak, koruma altinda olan bir tür. Uzun bir plastik sisenin içerisine girmisti. O baligin oraya nasil ve neden girdigi önemli. Bu tür siselerle vatandaslar içine yem birakip avlanabiliyor da ancak bu bir çöptü. Içine muhtemelen yengeç ya da ufak baliklar girdi ve orfoz da onlari yemeye girdi. Geriye dogru çikabilmesi için de yüzgeçlerini ya da kuyrugunu hareket ettirmesi lazim. Geriye dogru gidemeyecegi için de sikisip kaldi. Onu kurtarip kiyidan uzaklastirdim ve denize saldik” dedi.

Baligin o halini gördügünde çok üzüldügünü dile getiren Gökoglu, “Denize her attigimiz sey zarar veriyor dogaya. Doganin kendi ürünleri degil bunlar. Hem plastik kirlilik olusturuyor hem de birçok canliya zarar veriyor. Biz onu kurtarmasaydik, o balik orada ölecekti. Dogada bir tilkinin, ayinin, köpegin veya inegin basina kova gibi esyalarin geçtigini hep izledik, simdi de bir orfozun basina plastik sisenin geçtigini izledik. Bu denize atilan kirlilik sonrasi bir canliya nasil zarar verildiginin en güzel örnegi. Dolayisiyla insanlar daha duyarli olmali. Çocuklarimiz ileride bu baliklari göremeyecek. Bu tür görüntüleri gördügüm zaman oldukça üzülüyorum. Çok hayvani oltadan, aglardan kurtardik ama bu apayri bir sey” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA